Skip to content

Bojana-templom

Bulgária 10 világörökségi helyszínének egyike a középkori Bojana-templom, ami XIII. századi freskói miatt egyedülálló kulturális és történelmi értékkel bír. A Szófia külvárosában álló, nemrég felújított ortodox templom a bolgár főváros egyedüli UNESCO-listás helyszíne.

A Bojana-templom, Szófia
A Bojana templom. Fotó: Todor Bozsinov

A Bojana-templom a kelet-európai középkori művészet egyik legteljesebb és legjobban megőrzött emléke, freskói 89 jelenetet örökítenek meg, és összesen 240 alakot ábrázolnak. Jézus Krisztus, Szűz Mária, angyalok sokasága, a négy evangélista, Szent Miklós élete és Konsztantin Aszen bolgár cár mellett két nagyra becsült bolgár szent, Rilai Szent Iván (vagy János) és Szent Petka is megjelenik a templom falain.


Az épület legrégebbi része a XI. században épült keleti szárny. A központi rész a XIII. században, a második bolgár birodalom idején készült el, majd a XIX. században tovább bővült nyugat felé. A freskókat is három korszakban festették, de az 1259-ből származó alkotások tették világhírűvé a templomot. Realisztikus ábrázolásmódjuk és aprólékos kidolgozottságuk mintegy 100 évvel előzte meg a reneszánsz mestereket. Vezető szakértők szerint ezek a freskók létfontosságú szerepet játszottak a középkori európai festészet fejlődésében.

A kutatók mind a mai napig nem tudták kideríteni, hogy ki festette az 1259-es freskókat. Az ismeretlen művészt vagy művészeket így jelenleg együttesen Bojana-mesternek nevezik.

A Bojana-templom

Megközelítése

A Bojana-templom a bolgár főváros Bojana kerületében, a Vitosa-hegység lábainál helyezkedik el egy gyönyörű, ősfás parkban. Autóval a belvárosból mintegy 20 perc alatt megtehető a 8,5 km-es út, de tömegközlekedéssel is megközelíthetjük a templomot. A 64-es buszról (menetrend itt)a Bojanszko Hancse (BG: Боянско Ханче), a 107-es buszról (menetrend itt) pedig Bojana-templom nevű megállónál (BG: Боянска църква, Bojanszka carkva) kell leszállni.

Cím: Bojanszko ezero utca 3, 1616 Bojana, Szófia; GPS koordináták: 42.645442, 23.265546

Nyitvatartási idő

A Bojana-templom minden nap nyitva tart.

Április – október: 09:30 – 18:00 (jegyértékesítés 17: 30 ig)
November – március: 09:00 – 17:30 (jegyértékesítés 17:00-ig)

Jegyek

• Felnőtt – 10 leva
• Diák – 2 leva

Kombinált jegyek egy hónap érvényességgel:
• Bojana-templom és a Nemzeti Történeti Múzeum – 12 leva
• Bojana -emplom, Nemzeti Történeti Múzeum és Zemen kolostor – 14 leva

Csoportos látogatások:
• 10 vagy több felnőtt – 7 leva / fő
• 10 vagy több diákból álló csoportok – diákonként 1 leva

Vezetett túrák:
• bolgárul – 5 leva
• Idegen nyelven – 10 leva
• bolgárul idegen nyelvű tolmácsolással – 6 leva

A belépés ingyenes:
• Fogyatékkal élők és segítőik részére
• Iskolás kor alatti gyermekeknek
• Minden hónap utolsó hétfőjén 15:00 óra után bárkinek

A nagy érdeklődés és az alacsony befogadóképesség miatt ajánlott előre jegyet foglalni, különösen csoportoknak. Foglalni telefonon vagy e-mailben lehet az alábbi elérhetőségeken.

  • telefonon: +359 2 959 09 39 vagy +359 879 456 635
  • e-mail: Bojanachurch@abv.bg

Foglalásokat csak hétköznap 10 és 17 óra között fogadnak.

A Bojana-templom a Bolgár Nemzeti Történeti Múzeum felügyelete alatt áll. További információkért látogasson el a múzeum weboldalára.

Látnivalók a közelben

Bulgária legnagyobb múzeuma, a Nemzeti Történeti Múzeum csupán néhány utcányira található a belváros irányában.

A Bojana-vízeséshez, a Vitosa legmagasabb vízeséséhez vezető túraútvonal mindössze 400 méterre indul a templom bejáratától, a Pop Evsztati Vitoski utca végén.