Skip to content

Szt. Konstantin és Heléna

Szt. Konstantin és Heléna hangulatos tengerparti üdülőhely északkelet-Bulgáriában nyugalmas parkokkal, termálvizes forrásokkal és egy különleges meglepetéssel a búvárok számára.

Sokkal ismertebb szomszédjával, Aranyhomokkal szemben Szt. Konstantin és Heléna kisebb strandokkal várja vendégeit, melyeket sziklás kiszögellések választanak el egymástól. Ez Bulgária legrégebbi épített üdülőkomplexuma, a munkálatok az 1940-es években kezdődtek. Mára modern szállodák, sport- és egészségügyi létesítmények, éttermek és szórakozóhelyek egész sora, illetve szupermarketek, szuvenírboltok, jachtkikötő várja a vendégeket, de van itt gyógyszertár, posta és rendőrörs is.

Sirius hajóétterem
A Sirius étteremhajó. Fotó: Nikolai Karaneschev

7 termálvizes forrásának köszönhetően az üdülőhely egész évben nyitva tartó fürdőkkel is rendelkezik. A 40-60 °C-os vizeket 1800-2000 m-es mélységből nyerik.

Szt. Konstantin és Heléna különleges meglepetést tartogat a búvárkodás szerelmeseinek: a parttól 700 m-re egy Tu-154-es repülőgép fekszik a tenger fenekén 22 m mélyen. A 48 m hosszú gép 20 évig állt a bolgár kormány szolgálatában. 2011-ben süllyesztették el, szándékosan a búvárok számára. Megközelítése, felfedezése minden képzett búvár számára ingyenes.
A repülőgép koordinátái: 43.2234 észak, 28.0244 kelet

Az üdülőhely magyar fülnek furcsa nevét kolostoráról kapta, mely a komplexum szívében található egy szép kis parkkal körülvéve. A legenda szerint a helyiek egy hajóroncsban egy Szent Konstantint és Szent Helénát ábrázoló ikont találtak egy nagy tengeri vihar után. A kolostor ennek az eseménynek a közelében áll. Valószínűleg a XVI. században alapították, később megsemmisült, majd önkéntesek segítségével épült újra. Fából készült kupoláját gyönyörű belső faragások díszítik.

Szt. Konstantin és Heléna kolostora
Szt. Konstantin és Heléna kolostora. Fotó: Nikolai Karaneschev

A Várnai Egyetem botanikus kertjét egy mindössze 15 perces sétára találjuk. Bulgária első ökoparkja kiváló piknikezőhely, gyűjteményéhez pedig 250 íriszfaj, egy rózsakert és ókori leletek (Kr. u. II-IV. század) is tartoznak. A belépőjegy 4 levába kerül.

Elhelyezkedés és közlekedés

Szt. Konstantin és Heléna (BG: Св. св. Константин и Елена) Várna belvárosától 9 km-re, a várnai reptértől pedig 18 km-re található. Autóval a 9-es számú főútról (nemzetközi E87) lehet megközelíteni.

Tömegközlekedéssel Várnából az üdülőhely a 31A jelzésű várnai városi busszal közvetlenül elérhető. Részletes menetrend és élő járatkövetés ezen a linken.