Skip to content

Plovdiv

350 000 lakosával Plovdiv Bulgária második legnagyobb városa, egyben az ország kulturális fővárosának is tekintik. Európa egyik legöregebb, állandóan lakott városa ókori emlékeivel, gyönyörű óvárosával és kulturális eseményeivel önmagában is nagyszerű turistacélpont. Plovdiv 2019-ben az Európa kulturális fővárosa tisztet is betöltötte.

Plovdiv óvárosa
Plovdiv óvárosában

Látnivalói mind a városközpontban találhatók, néhány órányi sétával könnyen bejárhatjuk legérdekesebb részeit. Emellett jó kiindulópontként szolgálhat a Rodope-hegység látványosságai, például a Bacskovoi kolostor vagy Pamporovo felkereséséhez is.

Elhelyezkedése

Plovdiv (BG: Пловдив) a Marica folyó partján, Szófiától 150 km-re délkeletre található a Balkán- és Rodope-hegységek közötti völgyben. Szokás a „Hét domb városa” néven is emlegetni, mert eredetileg hét sziklás dombra épült. Mára csak hat maradt belőlük, ugyanis az egyiket az 1900-as évek elején megsemmisítették.

Plovdiv látképe
Plovdiv dombjai

Plovdiv kifejezetten ajánlott úticél egy tavaszi vagy őszi kiruccanáshoz. Nyáron készüljünk fel a nagyon forró és száraz napokra, illetve a jóval 30° C feletti hőmérsékletre. A tél általában hideg, és gyakori a hó is.

Története

Plovdiv nemcsak Európa, hanem a világ egyik legrégebbi városa is. Az első, lakott területre utaló nyomok a területen 8000 évvel ezelőttről származnak. Erődként trákok építették ki a Kr.e. 2. évezredben, poliszként pedig II. Philipposz makedón király alapított itt várost a Kr. e. IV. században Philippopolisz néven. Innen származik régi magyar neve is, Filipápoly. A város Kr. u. 46-ban vált a Római Birodalom részévé, később Trákia provincia fővárosa lett. Ez volt az egyetlen város a régióban, amely fejlett vízellátó rendszerrel és csatornázással rendelkezett, de voltak itt középületek, fürdők, színházak és egy stadion is.

Részletek a római színházról Plovdivban
A római kori színház oszlopai

Plovdivot először a IX. században csatolták a Bolgár Birodalomhoz, majd bizánci uralom után végül ottomán kézbe került a XIV. században. A török megszállás itt több mint 500 évig tartott, ebben az időszakban a várost Filibének hívták. Plovdiv fontos szerepet töltött be a bolgár újraegyesülésben, véglegesen 1885-ben csatlakozott az egységes Bulgáriához.

Plovdiv látnivalói

Óváros

A Balabanov-ház Plovdivban
A Balabanov-ház (balra)

A város három dombján elhelyezkedő hangulatos óváros Plovdiv fő turistalátványossága. Báját az építészeti stílusok keveredésének is köszönheti. A kockaköves utcákon az ókor, a középkor és a bolgár reneszánsz időszak épületei váltják egymást. A XIX. századra Plovdiv fontos gazdasági központtá vált, a város tehetős kereskedői pedig pompásan díszített házak felhúzásával fejezték ki gazdagságukat. Ekkor épültek az olyan emblematikus házak is, mint a Balabanov és a Kujumdzsiev. Az óváros építészeti és történelmi műemlék, és esélye van felkerülni a UNESCO Világörökségi listájára is.

Utcarészlet Plovdiv óvárosából
Utcarészlet Plovdiv óvárosából

Római színház

A római kori színház Plovdivban
Az ókori színház

Philippopolisz ókori színháza a világ egyik legjobban megőrzött ilyen jellegű épülete, egyben Plovdiv szimbóluma és a római kor leghíresebb emléke Bulgáriában. Két domb, a Dzsambaz tepe és Takszim tepe között, egy természetes katlanban helyezkedik el a mai óváros területén. A színház az I. században épült, és manapság is használatban van. A nyári hónapokban színházi előadásoknak, koncerteknek és különféle kulturális rendezvényeknek ad otthont, és jelenleg mintegy 3500 néző befogadására képes. A színház minden nap nyitva áll a közönség előtt 9:00 és 18:00 között (télen 17:30), a belépő 5 levába kerül.

Hiszar Kapia kapu

Hiszar Kapia kapu, Plovdiv
A Hiszar Kapia kapu. Forrás

Az óvárosában található középkori Hiszar Kapia kapu Plovdiv egyik nevezetessége. Egykor ez volt a város keleti bejárata. A kapu jelenlegi formáját a XIII. század körül nyerte el, de alapjai a római korból származnak.

Római stadion

A Dzsumaja mecset és a római kori stadion
A Dzsumaja mecset és a római kori stadion

Körülbelül a színházzal egy időben épült az akár 30000 ember befogadására alkalmas római stadion. Ez a Balkán-félsziget egyik legnagyobb romai kori építménye, eredeti hossza nagyjából 240 méter lehetett. Legnagyobb része a sétálóutca alatt fekszik eltemetve. Északi, tömör márványból készült lelátója a Dzsumaja-mecset mellett látható.

Sétálóutca

Plovdiv sétálóutcája
Plovdiv sétálóutcája

Plovdiv sétálóutcája, amelyet gyakran csak „ A főutca” néven emlegetnek, valójában több utcából áll. Ezek együtt Európa leghosszabb, közel 1,8 km hosszú gyalogos övezetét alkotják. A galériáknak, üzleteknek, éttermeknek, bároknak és kávézóknak otthont adó főutca épületei főleg a XIX. századiak. Az utca a főtérről, a római fórum mellett kezdődik. Elhalad a „ Gombok” néven emlegetett szökőkút mellett (ezt a körülötte lévő üléssor alakjáról nevezték el), eléri az ókori stadiont, majd egy gyalogos hídon áthaladva ér véget.

Szimeon cár kertje

Szimeon cár kertje, Plovdiv
Szimeon cár kertje

Az igazi kertészeti remekműnek tekintett Szimeon cár kertje egy nagy közpark Plovdiv belvárosában. A nemrég felújított parkban egy tó, egy pavilon, szökőkutak és sok szobor található. A park fő látványossága az ún. „Éneklő szökőkutak” zenés fényjátéka. A 25 perces audiovizuális show minden csütörtökön, pénteken és szombaton 21:30-tól (télen 20:30) látható.

Kapana-negyed

A Kapana-negyed Plovdivban
A Kapana-negyed. Forrás

Több száz kézműves üzletével a Kapana-negyed a XV. század óta Plovdiv kereskedelmi központjának számított, míg egy hatalmas tűz 1906-ban el nem pusztította. A területet csaknem egy évszázadon keresztül hanyagolták, de 2015-ben végül felújításra került. Mára pezsgő, modern, kreatív negyeddé alakult át, mely tele van kávézókkal, bárokkal és éttermekkel.

Események

Plovdivot nem véletlenül tekintik Bulgária kulturális fővárosának. A város körülbelül 40 művészeti galériával rendelkezik, és minden évben számos kulturális eseménynek ad otthont: színházi és TV-s fesztiváloknak, az Opera Open, a NIGHT/Plovdiv, és Kapana Fest nevű rendezvényeknek, valamint a Plovdivi Nemzetközi Vásárnak is. Emellett irodalmi központnak is számít, de van filharmonikus zenekara is.

Megközelítése

Plovdiv kevesebb mint 2 óra alatt el érhető Szófiából az A1-es (Trakia) autópályán. Ha esetleg Szófiából tartunk a tengerpartra, Plovdivban mindenképp érdemes megállni legalább pár órára. A belvárosban több fizetős parkoló is rendelkezésre áll óránként 2 leva körüli áron.

Szófiából Plovdivba félóránként indulnak buszok. Az útvonalon több busztársaság is indít járatokat, többek közt a Karat-S, az Union Ivkoni, a Hebros, az Arda Tur és a Vitosha Express. Az út valamivel több mint kétórás, és körülbelül 15 levába kerül.

Szófiából vonattal is utazhatunk Plovdivba. Ez valamivel olcsóbb (kb. 13 leva), de kicsit lassabb is, az út vonattal két és fél órát vesz igénybe.

Plovdiv kis nemzetközi repülőtere mindössze 13 km-re található a városközponttól. Elsősorban síturista charterjáratokat szolgál ki, de indulnak menetrend szerinti járatok is London Stansted, Moszkva és Tel Aviv felé. Érdemes tudni, hogy a központ és a repülőtér között nincs menetrend szerinti tömegközlekedés. A taxi a belvárosba nagyjából 15 levába kerül.