Skip to content

Primorszko

Utoljára módosítva: 2021.08.03.

Primorszko népszerű tengerparti üdülőhely Dél-Bulgáriában, mely nemcsak tágas strandjai, hanem a közeli látnivalók miatt is kiváló nyaralócélpont.

Primorszko a magasból
Primorszko a magasból. Fotó: Boby Dimitrov

Maga Primorszko egy kis félszigeten helyezkedik el, két strandja pedig a földnyelv két oldalán található. Mindkét strand igen nagy, 2 km-nél is hosszabbak, és a számtalan bár, étterem és büfé mellett látványos homokdűnék is várják a turistákat.

A védett Sztomoplo-mocsárvidék mellett fekvő északi strand szelesebb, itt gyakran találkozhatunk nagy hullámokkal. Sokkal békésebb ellenben a déli strand, a félsziget által védett vize nyugodt, így kisgyermekes családok számára is ideális lehet. Partja is lassan mélyül, a tengerfenék pedig puha homokkal borított. Mivel mindkét strand elég tágas, még főszezonban sem kell túl nagy zsúfoltságra számítani, ha Primorszkoban nyaralunk.

Primorszko északi strandja
Primorszko északi strandja

Primorszko az egész bolgár tengerpart egyik legkedveltebb üdülőhelye a kellemes klíma, a csodás természeti környezet és a számtalan közeli látnivaló miatt. 1953-ban országos jelentőségű nyaralóhellyé nyilvánították, ennek köszönhetően a kisváros rohamos fejlődésnek indult. Primorszko évente több százezer turistát fogad, és még manapság is gyors ütemben fejlődik. Mindennek ellenére a városka a mai napig kicsinek mondható, csupán 4000 állandó lakossal rendelkezik. Primorszkot a Gyávolszka (ördög) nevű folyó szeli ketté, amely a déli strandnál torkollik a tengerbe.

Primorszko kikötője
Primorszko kikötője

Látnivalók Primorszkoban és környékén

A Primorszko környéke a természet és a történelem kedvelőinek is számos érdekességet tartogat.

A városközpontban található Primorszko Történeti Múzeum a régió ókori kincseit mutatja be, de a régészeti leleteken kívül néprajzi gyűjteménnyel is rendelkezik. A néhány éve átadott múzeum modern, interaktív tárlattal várja a látogatókat.

Primorszkotól mindössze 5 km-re található a vadregényes Ropotamo Természetvédelmi Terület. A Ropotamo-folyó alsó folyását körülvevő védett táj veszélyeztetett madárfajoknak ad otthont, többek közt rétisasok is fészkelnek erre. A csodás látványt nyújtó, kanyonszerű folyóvölgy körül sziklás dombok magasodnak. Legismertebb látványosságukként az Oroszlánfej-sziklaformáció említhető, de ezen kívül számtalan kis barlangot is rejtenek a szirtek. A kijelölt túraösvények bejárásán kívül hajós kirándulásokra is van lehetőség.

A Ropotamo-folyó
A Ropotamo-folyó. Fotó: Julian Nitzsche (CC BY-SA 4.0)

Beglik Tas ősi megalitikus kegyhelyét, melyet akár Bulgária Stonehenge-ének is nevezhetnénk, csupán 6 km-re találjuk Primorszkotól. A 128 méteres tengerszint feletti magasságon fekvő kőegyüttes ember alkotta és természetes sziklaformák mellett még egy nagyobb kövekből készített csillagászati naptárat is magába foglal. Kutatások szerint a szentély már a Kr. e. XIII. században létezett.

Beglik Tas ősi sziklái
Beglik Tas ősi sziklái. Forrás

Érdekesség, hogy a hely 2003 előtt egyáltalán nem volt turistalátványosság, a részletes régészeti feltárások is csak 2001-ben kezdődtek. A megalitokat rejtő erdő ugyanis sokáig megközelíthetetlen volt, mivel korábban a szocialista Bulgária vezetőjének, Todor Zsivkovnak vadászrezidenciájához tartozott. Mára Beglik Tas autóval is könnyen megközelíthető, és parkolóhely is akad bőven. Amellett, hogy érdekes történelmi látnivaló, kitűnő kirándulóhely is, ahonnan a tengerpartig is elsétálhatunk.

Beglik Tast a „Rómaiak nyomában” nevű túraösvény köti össze a közeli Maszlen Nosz-fokkal. A 2,4 km hosszú útvonal az ősi szent hely melletti tisztásról indul, és a tengerpartig vezet. Úgy gondolják, hogy a tengerfoknál az ókorban nyüzsgő kikötő lehetett.

Az ország egyik legjobb értékelésű strandja, a tengerparti (homoki) liliomjairól is híres Arkutino Primorszkotól mindössze 10 km-re északra található. A stranddal szemközt láthatjuk a Kígyó- (avagy Szt. Tamás-) szigetet, ami a Ropotamo természetvédelmi terület része. Az apró sziget a vizeit nagy számban benépesítő, egyébként ártalmatlan vízikígyókról kapta a nevét.

Primorszko elhelyezkedése, megközelítése

Primorszko (BG: Приморско) Burgasztól 50 km-re délre, Carevótól 17 km-re északra fekszik a 99-es számú út mellett. A burgaszi repülőtér 60 km-re található. A város busszal is könnyen elérhető Burgaszból és Szozopolból.