Skip to content

A bolgár leva, pénzváltás Bulgáriában

Utoljára módosítva: 2024.01.01.

Bulgária hivatalos pénzneme a bolgár leva, nemzetközi kódja a BGN, Bulgáriában LV-nek rövidítik (cirill betűkkel ЛВ). Váltópénze a sztotinka, 100 sztotinka tesz ki 1 levát.

Bolgár leva

A leva 2020 nyaráig az euróhoz volt rögzítve egész pontosan 1 EUR = 1,95583 BGN árfolyamon. Leegyszerűsítve tehát mondhatjuk, hogy egy leva fél euró, azaz 1 euró 2 leva. Ez viszonylag kényelmes, mert nehézkes átszámolgatások helyett elég a bolgár árakat elosztani kettővel, hogy megkapjuk az euróban vett összeget. Az árfolyam azóta nem változott, és várhatóan nem is fog, amíg Bulgária nem csatlakozik az Eurózónához. Legalábbis a bolgár kormányzat várakozásai szerint, mert bizonyos negatív gazdasági folyamatok még bőven elmozdíthatják a leva árfolyamát. Utazás előtt hasznos lehet ellenőrizni az EUR/BGN jegyzést, ezt megtehetjük például itt.

Jelenleg (2024) az alábbi bankjegyek vannak forgalomban Bulgáriában: 5, 10, 20, 50 és 100 leva. Érdekesség, hogy a papírpénzek mérete a névértékkel együtt növekszik.

Érmék:

  • 1, 2 leva
  • 1, 2, 5, 10, 20, 50 sztotinka (BG: стотинка)

Érdemes tudni, hogy a 2 levás bankjegy 2021. január 1-től nem érvényes fizetőeszköz, az 1 levás bankjegyeket pedig már 2016-ban bevonták. Ha ezekből kapnánk valahol, ne fogadjuk el. Ugyan a bankok bármeddig beváltják őket, egy nyaraláson felesleges ilyesmivel vesztegetni az időt.

Pénzváltás

Bulgáriában bankokban és hivatalos pénzváltó irodákban tudunk pénzt váltani. Mindkettő biztonságos, kezelési költség sincs, de utóbbiak jobb árfolyamokkal dolgoznak.

Egy átlagos nyaralás esetén talán az a legegyszerűbb, ha indulás előtt, itthon megvesszük a levát. Bulgáriában egyébként nem váltják rossz árfolyamon a forintot, tapasztalataink szerint Szófiában néha még jobban is járhatunk, mint Magyarországon, bár nagy különbség azért nincs. A tengerparti turistaparadicsomok esetében viszont biztosan nem ez a helyzet, így ha például Napospartra vagy Aranyhomokra indulunk repülővel, mindenképpen jobb, ha már itthon elintézzük a pénzváltást.

Ha esetleg eleve van eurónk, vigyük inkább azt, mindenhol jól váltják, sok helyen (pl. magánszállásokon) pedig el is fogadják. A jobb pénzváltóknál 1,94-nél több levát adnak 1 euróért. Az biztos, hogy itthon forintot euróra váltani nem érdemes azért, hogy azt utána kint levára váltsuk.

Az árfolyamokat Bulgáriában mindig az adott külföldi valuta 1 egységére értik, 10-es, 100-as szorzókat nem használnak. A forintnál emiatt nagyon elrettentő számokat találunk, pl. 0,00526, ami azt jelenti, hogy 1 forintért 0,00526 levát adnak. Ebből úgy kapunk értelmezhető árfolyamot, hogy az 1-et elosztjuk ezzel a számmal, azaz 1/0,00526 = 190, vagyis 190 forintért kapunk 1 levát.

Akár forintot, akár eurót szeretnénk váltani, mindig nézzük meg a kiírt árfolyamokat! Sok pénzváltó használja azt a trükköt, hogy a kirakatban csak a külföldi valuták eladási árfolyamát tünteti fel (ez mindig magasabb), pedig nekünk épp a vételi kell, hiszen annyi levát kapunk a pénzünkért. Normális pénzváltóknál óriási résekre azért nem kell számítani a két árfolyam között, de párezer forintot simán elbukhatunk egy óvatlan váltással.

Talán mondani sem kell, de sose váltsunk pénzt az utcán. Ha valaki odalép hozzánk pénzváltási ajánlattal, utasítsuk vissza. Az ilyenek szinte mind csalók, a legvalószínűbb, hogy egyszerűen csak el akarják lopni a pénzünket. A hivatalos pénzváltóhelyek jó árfolyamokon váltanak, és minden város központjában megtalálhatók, Szófiában például a Vitoska sétálóutca környékén. Nem érdemes kockáztatni.

Boltokban és szálláshelyeken gyakran elfogadják az eurót, de ezt ne várjuk el mindenhol, az országban kizárólag a leva hivatalos fizetőeszköz. Figyeljünk az átváltásra is: magánszállásokon egyszerűen a levában számolt összeg felét fogják elkérni euróban, ami teljesen rendben van. Sőt, igazából minimálisan ugyan, de még jobban is járunk, mint a hivatalos árfolyammal.

Az elterjedt bankkártyákat szinte mindenhol elfogadják Bulgáriában. Érdemes azonban mindig magunknál tartani némi készpénzt, ugyanis kisebb boltokban vagy éttermekben nem biztos, hogy fizethetünk kártyával. ATM-ből a bankokét használjuk, az itt-ott kihelyezett független automaták jelentős plusz díjakkal üzemelnek.

A pontosság kedvéért még érdemes megjegyeznünk, hogy a leva a magyar használatban hibásan elterjedt alak, ugyanis ez a pénznem többesszáma. Egyes számban lev (BG: лев), ez lenne a helyes valójában. Mivel azonban a leva alak a hazánkban közismert név, mi is így használjuk a hellóBulgárián. A szó maga óbolgárul oroszlánt jelent egyébként.