Skip to content

Albena

Utoljára módosítva: 2023.05.25.

Albena Bulgária harmadik legnagyobb tengerparti üdülőhelye, mely hatalmas, finomhomokos strandja és kellemes klímája miatt közkedvelt.

Albena a magasból
Albena a magasból. Fotó: Boby Dimitrov

A Bulgária északkkeleti részén fekvő Albena strandja igencsak nagy: több mint 5 km hosszú és 150 m széles, a víz nyugodt és lassan mélyülő. A szikláktól mentes, sekély tengerfenék miatt kisgyermekes családok számára tökéletes nyaralóhely. Albena kellemes klímája miatt is népszerű: a hőmérséklet ritkán emelkedik 30 °C fölé, a páratartalom pedig ideális, 65% környékén mozog. Európa egyik legjobb értékelésű víziparkja, az Aquamania is itt található.

Booking.com

Habár úgy tűnhet, Albena valójában nem önálló település. Sőt, igazából nem is település, állandó lakosa nincs. Az 1960-as években épült nyaralóhelyként, így az ország egyik legfiatalabb üdülőkomplexuma. Annak ellenére, hogy helyén korábban nem létezett semmilyen infrastruktúra, mára saját belvárosa, utcái és terei vannak.

Albena strandja
Albena strandja. Fotó: Bostan Florin

Albena megkapta az úgynevezett Kék zászló-minősítést, melyet a jó vízminőségű, környezetvédelmi intézkedésekre és biztonságra odafigyelő strandok nyerhetnek el. Az üdülőhelyen egyébként is kiemelt szempont a környzettudatosság: több autómentes zóna is kijelölésre került, a helyi „tömegközlekedés” elektromos üzemű, és még egy mozgólépcső is a vendégek rendelkezésére áll a parkosított rész és a strand között.

Érdekesség, hogy Bulgáriában az Albena megszokott keresztnév, az üdülőhely viszont egy konkrét Albenáról kapta a nevét: Jordan Jovkov bolgár író egyik karaktere után nevezték el.

Strandja mellett Albena más természeti kinccsel is rendelkezik: ásványvíz-forrásai 30 °C körüli hőmérsékletű, enyhén mineralizált (0,614 g/L, pH: 7,4), finom, tiszta és színtelen vizet adnak. Az innen nyert vizet légzőrendszeri, idegrendszeri, valamint szív- és érrendszeri megbetegedések és bőrbetegségek kezelésére egyaránt használják. Albena a gyógyvizes medence- és kádfürdők, inhalációs és iszapterápiás kezelések miatt nem csak nyáron népszerű célpont.

Közvetlenül Albena mellett, a Batova-folyó alsó szakasza mentén fekszik a Balta természetvédelmi terület. Itt, a torkolat környékén található Bulgária legészakibb tengerparti-ártéri erdősége. A lenyűgöző, esőerdőre emlékeztető területen 260-nál is több növényfaj él, melyből 28 védett. Látogatása ingyenes, a kihelyezett információs táblák pedig segítenek megismerni a helyi élővilágot.

A Balta természetvédelmi terület
Az esőerdőre emlékeztető Balta természetvédelmi terület. Forrás

Elhelyezkedése

Albena a fővárostól, Szófiától mintegy 470 km-re, Balcsik és Aranyhomok közt félúton fekszik a 9-es főút (nemzetközi E87) mellett. Várna 30, a várnai repülőtér 40 km-re délre van.