Skip to content

Albena

Albena Bulgária harmadik legnagyobb tengerparti üdülőhelye, mely hatalmas, finomhomokos strandja és kellemes klímája miatt közkedvelt.

Albena a magasból
Albena a magasból. Fotó: Boby Dimitrov

A Bulgária északkkeleti részén fekvő Albena strandja igencsak nagy: több mint 5 km hosszú és 150 m széles, a víz nyugodt és lassan mélyülő. A szikláktól mentes, sekély tengerfenék miatt kisgyermekes családok számára tökéletes nyaralóhely. Albena kellemes klímája miatt is népszerű: a hőmérséklet ritkán emelkedik 30 °C fölé, a páratartalom pedig ideális, 65% környékén mozog. Európa egyik legjobb értékelésű víziparkja, az Aquamania is itt található.

Habár úgy tűnhet, Albena valójában nem önálló település. Sőt, igazából nem is település, állandó lakosa nincs. Az 1960-as években épült nyaralóhelyként, így az ország egyik legfiatalabb üdülőkomplexuma. Annak ellenére, hogy helyén korábban nem létezett semmilyen infrastruktúra, mára saját belvárosa, utcái és terei vannak.

Albena strandja
Albena strandja. Fotó: Bostan Florin

Albena megkapta az úgynevezett Kék zászló-minősítést, melyet a jó vízminőségű, környezetvédelmi intézkedésekre és biztonságra odafigyelő strandok nyerhetnek el. Az üdülőhelyen egyébként is kiemelt szempont a környzettudatosság: több autómentes zóna is kijelölésre került, a helyi „tömegközlekedés” elektromos üzemű, és még egy mozgólépcső is a vendégek rendelkezésére áll a parkosított rész és a strand között.

Érdekesség, hogy Bulgáriában az Albena megszokott keresztnév, az üdülőhely viszont egy konkrét Albenáról kapta a nevét: Jordan Jovkov bolgár író egyik karaktere után nevezték el.

Strandja mellett Albena más természeti kinccsel is rendelkezik: ásványvíz-forrásai 30 °C körüli hőmérsékletű, enyhén mineralizált (0,614 g/L, pH: 7,4), finom, tiszta és színtelen vizet adnak. Az innen nyert vizet légzőrendszeri, idegrendszeri, valamint szív- és érrendszeri megbetegedések és bőrbetegségek kezelésére egyaránt használják. Albena a gyógyvizes medence- és kádfürdők, inhalációs és iszapterápiás kezelések miatt nem csak nyáron népszerű célpont.

Közvetlenül Albena mellett, a Batova-folyó alsó szakasza mentén fekszik a Balta természetvédelmi terület. Itt, a torkolat környékén található Bulgária legészakibb tengerparti-ártéri erdősége. A lenyűgöző, esőerdőre emlékeztető területen 260-nál is több növényfaj él, melyből 28 védett. Látogatása ingyenes, a kihelyezett információs táblák pedig segítenek megismerni a helyi élővilágot.

A Balta természetvédelmi terület
Az esőerdőre emlékeztető Balta természetvédelmi terület. Forrás

Elhelyezkedése

Albena a fővárostól, Szófiától mintegy 470 km-re, Balcsik és Aranyhomok közt félúton fekszik a 9-es főút (nemzetközi E87) mellett. Várna 30, a várnai repülőtér 40 km-re délre van.