Skip to content

Aranyhomok

Utoljára módosítva: 2023.05.25.

Aranyhomok Bulgária második legnagyobb tengerparti üdülőközpontja, egyben a legnépszerűbb turistacélpont az északi partvidéken. Gyönyörű, erdős domboldalai egészen a homokos partig és a kristálytiszta tengerig ereszkednek.

Aranyhomok strandja nagyjából 3 és fél km hosszan terül el, szélessége 50 és 150 m között változik. Az üdülőhelyen úgy tartják, hogy itt található az egész bolgár tengerpart legfinomabb homokja: ahogy neve is utal rá, az itteni homok aranysárga színű és valóban nagyon selymes. A strandot teljes hosszában pompás erdők szegélyezik. Klimatikus viszonyainak köszönhetően Aranyhomok főszezonja az átlagosnál hosszabb, májustól egészen októberig tart. Nyáron a napi maximális hőmérséklet 27 °С körül alakul, a víz pedig 25 °С és 28 °С között mozog.

Booking.com

Albenához hasonlóan Aranyhomok sem település, hanem tervezett üdülőkomplexum, építése az 1950-es években kezdődött. A szállodák, apartmanházak és nyaralók festői elhelyezkedésűek, részben a partra, részben az azt körülvevő domboldalakra épültek. Több tízezer vendégágyával mára ez Bulgária második legnagyobb tengerparti üdülőhelye.

Aranyhomok sok kikapcsolódási lehetőséget és látnivalót kínál: vízisportok széles skálája mellett hajókirándulásokra, lovaglásra is van lehetőség, vannak sétányok tele szuvenírboltokkal, és persze éjszakai bárok, szórakozóhelyek, na meg kaszinók is. A domboldalon található Aquapolis vízipark nagysebességű csúszdákkal és gyermekbarát medencékkel várja a látogatókat. Természetesen rengeteg éttermet is találunk, ahol a nemzetközi kínálat mellett azért meg tudjuk kóstolni a bolgár konyha fogásait is. A partmenti sétányon még az Eiffel-torony kicsinyített másával is találkozhatunk! A 32,4 m magas, pontosan 1:10 arányú másolaton kilátóterasz és kávézó kapott helyet.

Aranyhomokkal kapcsolatban negatívumként mindenképpen meg kell említenünk, hogy július-augusztus környékén rettentően túlzsúfolt tud lenni. A sétányon hömpölygő tömegek mellett a strand bárjainak dübörgő zenéje is okozhat kellemetlenséget.

Strandja mellett Aranyhomok termálfürdői miatt is népszerű. A környék négy forrásából származó víz jótékony hatása már az ókortól ismert, még római császárok is látogatták az itteni fürdőket. Az értékes természeti kincsnek köszönhetően Aranyhomok egész évben várja a vendégeket szépészeti- és gyógykezelésekkel.

Aranyhomok Natúrpark

Az Aranyhomokot körülvevő dombokon található Bulgária legkisebb természetvédelmi területe, a mindössze 13 négyzekilométeres Aranyhomok Natúrpark. Létrehozásának fő célja a különleges partmenti növényvilág és tájkép védelme volt. Kis területe ellenére az itt élő növényfajok száma kivételesen magas. A park kiváló célpont lehet egy kellemes sétához, amit az öt kijelölt túraösvény valamelyikén tehetünk meg. Az útvonalak mentén a gyönyörű tengeri panorámán kívül több ivókút is vár ránk, melyekből helyi forrásvizet ihatunk, sőt, a park délnyugati részén található a középkori Aladzsa-sziklakolostor is. Az Aranyhomok Natúrpark Natura 2000-es terület.

Elhelyezkedés és közlekedés

Aranyhomok (BG: Златни пясъци, Zlátni pjászaci, angolul Golden Sands) Várna belvárosától 17 km-re északkeletre fekszik a 9-es számú főút (nemzetközi E87) mentén. A fővárostól, Szófiától 455 km-re található.

Az üdülőhelyet tömegközlekedéssel Várna központjából és vasútállomásáról a városi 9-es számú busszal érhetjük el, míg a várnai repülőtérről a 409-es számú busszal tudunk Várnába bejutni. Részletes menetrendek és élő járatkövetés elérhető ezen a linken.

A reptértől Aranyhomok csupán 24 km-re van, a taxi nagyjából 35 leváért visz el.