Skip to content

A Rila-hegység

A Szófiától mindössze 70 km-re található Rila Bulgária és az egész Balkán-félsziget legmagasabb hegysége. Emellett az ország egyik legnépszerűbb turistacélpontja, ahol a Rilai kolostor, a Rilai Hét tó, síparadicsomok, számos túraútvonal és termálforrás található. Lenyűgöző, változatos tájainak köszönhetően a Rila télen és nyáron egyaránt remek úticél.

Rilai panoráma

A Rila (BG: Рила) legmagasabb csúcsa a 2925 m magas Muszala. Amellett, hogy Bulgária és a Balkán legmagasabb pontja, relatív magasságát tekintve Európa hetedik legnagyobb csúcsa. A hegység méreteit jól jelzi, hogy a Magas-Tátra legmagasabb pontja (Gerlachfalvi-csúcs, 2654 m) a Rilában mindössze a 42. legmagasabb hegycsúcs lenne.

A hegység 2629 km²-es területén több mint 140 (!), 2000 métert meghaladó csúccsal rendelkezik, ezek közül 18 olyan, ami 2700 méter feletti. A Muszalán kívül egyedül szomszédja, a Malka Muszala (2902 m) éri el a 2900 métert.

Ugyan a Rila röghegység, de a legutolsó jégkorszak erősen átformálta. Ennek köszönheti csipkézett csúcsait, az U-alakú völgyeket és a közel 200 tengerszemet. Utóbbiak közül a Szmradlivo-tó a maga 21 hektáros területével az egész Balkán-félsziget legnagyobb glaciális eredetű tava.

Tó a Rila-hegységben
A Maricsini-tavak. Forrás

A Rila része a Balkán-félsziget fő vízválasztó vonulatának, ami meghatározza, mely folyók ömlenek a Fekete-tengerbe, és melyek az Égei-tengerbe. Ezen kívül igen fontos a hegység vízkészlete: innen erednek a Balkán leghosszabb folyói, a Marica, az Iszkar és a Meszta. A Marica a leghosszabb folyó, amely kizárólag a Balkánon folyik, míg az Iszkar a leghosszabb, teljes egészében Bulgária területén található vízfolyás. Egyébként az ország teljes vízenergia-potenciáljának egynegyedét is a Rila tárolja.

A Rila tipikus hegyvidéki éghajlattal rendelkezik az ahhoz tartozó övezetességgel együtt. A fagypont alatti hőmérsékletek nyár elejéig megszokottak, de néha június végéig is fennmaradnak. A Muszala Bulgária leghidegebb pontja, átlagos évi középhőmérséklete -3 °C. Bulgáriában nem ritka a 35 °C-ot meghaladó kánikula, ehhez képest a Muszala tetején valaha mért legmagasabb hőmérséklet 18,7 °C volt.

A hegységben évente 130 és 160 között mozog a csapadékos napok száma. Nyáron és tavasszal hull a legtöbb eső, míg a legszárazabb hónap a február. 1000 m felett a hótakaró december elején kezd kialakulni. A 2000 m feletti területeken márciusra a legvastagabb a hóréteg, átlagosan 80 cm, maximális vastagsága pedig elérheti a 250 cm-t is. A hótakaró 180-200 napig marad meg a magasabb részeken, így a Rila tökéletes körülményeket teremt a sípályák számára. Északi lejtőin még augusztusban is láthatunk hófoltokat. A lavinák meglehetősen gyakoriak, sokszor a meleg, mediterrán légtömegek hatására alakulnak ki. A Rila-hegység 2000 méter feletti területei elég szelesek. A csúcsokon az általában nyugati irányú szél sebessége elérheti a 100 km/h-t is.

A Rila télen

A hegység területének mintegy egynegyede a 810 km²-es Rila Nemzeti Park része, amely Bulgária legnagyobb nemzeti parkja és egyben Európa egyik legértékesebb védett területe. További 252 km² a Rilai Kolostor Natúrpark területéhez tartozik. A két parkban összesen öt, a biológiai sokféleség megőrzését szolgáló természetvédelmi terület található. Egyikük, a Parangalica 1977 óta az UNESCO bioszféra-rezervátum programjának is részét képezi. A heységben számos endemikus növényfaj megtalálható, mint például a Rilai kankalin. És ha már növényzet, a Rila többszáz éves, hatalmas fenyőerdői tökéletes közeget biztosítanak a nyári túrákhoz. A Rila gazdag állatvilággal rendelkezik, élnek itt barnamedvék, szürke farkasok, vadmacskák és gímszarvasok, valamint több bagoly- és sasfaj is. Az itteni medvék általában kerülik az embert, és félnek a zajoktól, így a medvetámadások szerencsére rendkívül ritkák.

Látnivalók a Rila-hegységben

A Rilai kolostor

A Rilai kolostor udvara

A Rilai kolostor nem véletlenül Bulgária egyik legnépszerűbb turistalátványossága, maga a komplexum és környezete is lenyűgöző. 1983 óta az UNESCO Világörökség része, emellett az ország legszentebb helyének és egyik spirituális központjának is tartják. Az intézményt Kr. u. 927 -ben alapították, és hivatalosan alapítójáról, Rilai Szent Ivánról, Bulgária első szentjéről nevezték el. Az ortodox épületegyüttes a Rila-hegység egyik délnyugati völgyének mélyén, 1147 méteres tengerszint feletti magasságban található. 3200 m²-es belső udvara és a központi templom ingyenesen látogatható. A Rilai kolostorról szóló cikkünk itt olvasható.

Megközelítése

A Rilai kolostorhoz a legegyszerűbben autóval juthatunk el, a 120 km-es utat Szófiából 1 óra 40 perc alatt lehet megtenni. A bejárat előtt fizetős parkoló található. Autó nélkül sem feltétlenül kell szervezett túrákra hagyatkoznunk, tömegközlekedés is rendelkezésre áll Szófia (Ovcsa Kupel állomás) és Blagojevgrad között. Blagojevgradból többféle lehetőség is van eljutni a kolostorhoz, menetrend szerinti és magánjáratok is indulnak.

A Rilai Hét tó

A Rilai Hét tó vidéke

A Rilai Hét tó vidéke Bulgária leglátogatottabb természeti csodái közé tartozik. A 2095 és 2535 méteres magasság közt, lépcsőzetesen elhelyezkedő tavakat kisebb vízfolyások kötik össze, melyek gyakran helyes kis vízeséseket is képeznek. A tavak elnevezése alakjukból vagy szembetűnő tulajdonságukból ered, így keletkezett ’A szem’, ’A könny’ vagy ’A vese’ név.

Megközelítésük

A tavak a Rila északnyugati részén találhatók, mintegy 90 km-re Szófiától és 20 km-re Szapareva Bánya településtől. A tavakhoz legkönnyebben a 6206-os út melletti felvonóval juthatunk el (GPS: 42,23995, 23,32686), ami az út menti táblákat követve könnyen megtalálható.

Felvonó a Rilai Hét tóhoz
Felvonó a Rilai Hét tóhoz

Fizetett parkoló is van az alsó állomás közelében napi 5 levás áron. A menettérti jegy ára 20 leva, az út felfelé körülbelül 25 perc. Nyári hétvégéken nagyon hosszú sorok alakulhatnak ki a felvonónál, ha tehetjük, érdemes inkább hétköznap kirándulni erre.

Muszala

A Muszala-csúcs, Rila-hegység
A Muszala. Forrás

BG: Мусала, GPS (csúcs): 42.179228, 23.585221

Az egész Balkán legmagasabb csúcsa és környéke népszerű turistacélpont. A Muszala speciális felszerelés nélkül is megmászható, évente tízezrek hódítják meg. Lélegzetelállító kilátást nyújtanak fentről a Rila kristálytiszta gleccsertavai és sűrű erdői, bónuszként pedig Bulgária összes magashegységét is láthatjuk a csúcsról.

Megközelítése

A Muszala-csúcs mintegy 80 km-re található Szófiától a Rila leghíresebb üdülőhelye, Borovec közelében. Megközelítésének legegyszerűbb módja, ha a Borovecből induló Jasztrebec kabinos felvonót használjuk. Az üdülőhely központjában található alsó állomásról a lift 25 perc alatt 2369 méteres magasságba visz. A felső állomástól a csodálatos Muszala-tavak mellett vezet az út, az egész túra a csúcsig körülbelül 4 órát vesz igénybe.

A Muszala-tavak egyike
A Muszala-tavak egyike. Forrás

Létezik egy téli útvonal is, ennek mentén oszlopok vannak kihelyezve. A csúcs megmászása megkíván némi edzettséget, és csak gyakorlott túrázóknak ajánlott. Mászni igazából nem kell, inkább egy kemény túrának mondható, igencsak meredek szakaszokkal. Ha nekiindulunk, mindenképp vegyük figyelembe, hogy Muszala az ország leghidegebb helye, ahol ráadásul erős szélre is számítani kell. Megfelelő ruházat nélkül nem szabad elindulni, akármilyen meleg is van lent Borovecben. Természetesen az is élvezheti a tájat, aki a csúcstámadásnak nem vág neki. A kabinlifttel felérve a Muszala-tavakig egy könnyű sétával el lehet jutni.

Hol érdemes megszállni a Rila-hegységben?

Borovec Bulgária legrégebbi síközpontja, de tökéletes kiindulópont nyári túrákhoz is. Szállodái és éttermei egész évben várják az ide látogatókat. A Muszala-tavakhoz közlekedő Jasztrebec kabinlift közvetlenül az üdülőhely központjából indul.

Borovec, Rila-hegység
Borovec

Szapareva Bánya a Rila északnyugati részén található kisváros, és a lehető legjobb szálláshely, ha a Rilai Hét tó környékét vesszük célba. A város híres termálvizes forrásáról és gejzírjéről, amelyet csak 1957-ben fedeztek fel a városközpont alatt. 103 °C-os hőmérsékletével ez az egyik legforróbb gejzír a világon.

Szapareva Bánya gejzírje
Szapareva Bánya