Skip to content

Balcsik

A fehér mészkőteraszokra épült Balcsik festői tengerparti kisváros Bulgária északkeleti részén.

Balcsik elsősorban nem strandja, hanem gyönyörű palotakomplexuma és botanikus kertje miatt híres. Emellett egyre népszerűbb célpont a golfozók körében, mivel a környéken három 18 lyukas pálya is található. A városka központi strandja meglehetősen kicsi, mindössze 300 méter hosszú a félkör alakú homokos partrész. Napernyők bérlésére van lehetőség, a strand melletti kikötő mögött pedig fizetős parkoló található. Érdemes megemlíteni, hogy errefelé a tengervíz hőmérséklete 2-3 fokkal elmarad az ország délebbi strandjainak átlagától.

Balcsik történelme több ezer évre tekint vissza. Trákok alapították, majd ókori görög fennhatóság alá került, később fontos erőd vált belőle. Jelenleg közel 11000 lakosa van. Mielőtt kedvelt turistacélpont lett, a város kikötője jelentős gabonaexportot folytatott.

A királyi palota

Mária román királyné egykori nyári lakhelye, a parton álló királyi palota a két világháború között épült, mikor a terület Romániához tartozott. A komplexum villákból, egy borospincéből, egy minaretből, egy keresztény kápolnából és több más épületből áll, melyek között akadnak turisták által kibérelhetők is.

Nyitvatartás

Nyár: 08:00 – 20:00
Tél: 08:30 – 17:00

Jegyárak

o Felnőtt: 6 leva
o Gyerek (7 és 18 éves kor között): 2 leva
o 7 év alatti gyermekeknek és mozgáskorlátozottaknak: ingyenes
o Családi jegy: 12 leva

Csoportos jegyek csak elővételben vásárolhatók.

Botanikus kert

Tengeri kilátás a balcsiki botanikus kertből
Tengeri kilátás a balcsiki botanikus kertből

Az egykor a kastélyhoz tartozó park ma önálló botanikus kert, melyet a helyi terepviszonyokhoz igazítva alakítottak ki. A 65000 négyzetméteres területen teraszok, kis vízesések, csatornák és alagutak is megtalálhatók. Enyhe klímája és bőséges vízkészletei miatt a park ideális otthona az itt látható több mint 3000 növényfajnak, amik a világ különböző pontjairól származnak. A kert fő attrakciója a mintegy 250 fajból álló kaktuszgyűjtemény, Európa második legnagyobbja. További jelentősége a kertnek, hogy közel 400 világszerte védett fajjal rendelkezik.

Nyitvatartás

Május – Augusztus: 08:00 – 20:00
Szeptember: 08:00 – 19:00
Október: 08:30 – 18:00
November – Április: 08:30 – 17:00

Jegyárak

o Felnőtt: 8 leva
o Diák és nyugdíjas: 3 leva
o 7 év alatti gyermekeknek és mozgáskorlátozottaknak: ingyenes
o Idegenvezetés (angolul vagy németül): 18 leva

A balcsiki sóstavak

Nagyjából 5 km-re keletre Balcsiktól található két szomszédos, partmenti sóstó, melyeket iszapjuk tett népszerűvé. Vizük rendkívül sós, sótartalmuk 28 ‰ és 160 ‰ között mozog. A tavakat a Dobrudzsai-hátságról földcsuszamlások során leszakadó hatalmas blokkok alakították ki, melyek elzárták a területet a tengertől.

Az évszázadok során nagy mennyiségű iszap rakódott le a tavak fenekén. Az évente mintegy 200 tonnányit gyarapodó itteni iszapréteg jótékony hatását már a XVIII. században felismerték, mára különféle gyógykezelések alapját adja.

A tavak iszapja magas ásványianyag-tartalmú (35 g/kg), különösen sok kloridot, szulfátot és magnéziumot tartalmaz oldott formában. Színe sötétszürke, textúrája olajos hatású. A tavaktól keletre 1955 óta rehabilitációs kórház üzemel, ahol ezt az iszapot használják mozgásszervi, idegrendszeri, bőr- és anyagcsere-betegségek kezelése során.

A sekélyebb tó egy része amolyan „iszapstrandként” funkcionál, ahol a vendégek beboríthatják testüket a gyógyhatású anyaggal. A tavak északi oldalán több éttermet is találunk. A környéken 33 fokos, enyhébb ásványianyag-tartalmú termálvizes források is találhatók.

Elhelyezkedése

Balcsik (BG: Балчик, angol átírással Balchik) a bolgár-román határtól 53 km-re délre, Albenától 12 km-re északra található a 9-es számú főút (nemzetközi E87) közelében. A 36 km-re délre lévő Várnával jó összeköttetése, naponta jópár járat közlekedik, a menetidő 50 perc.