Skip to content

Autózás Bulgáriában

Utoljára módosítva: 2024.01.28.

Koronavírussal kapcsolatos aktuális beutazási információk itt olvashatóak (angolul)

Bulgária felfedezésének legjobb módja, ha autóval utazzuk körbe. Összeszedtük azokat a dolgokat, amiket mindenképpen érdemes tudni indulás előtt.

Autópálya Bulgáriában
Autópálya Bulgáriában. Fotó: Viktor Kiryanov

Sebességhatárok

 • 50 km/h lakott területen
 • 90 km/h lakott területen kívül
 • 120 km/h autóúton (2×2 sáv, leállósáv nélkül)*
 • 140 km/h autópályán

*Ez Bulgáriában egy nemrég bevezetett kategória, jelenleg még nem sok ilyet találni az országban.

Figyeljünk arra, hogy sok autópálya-szakaszon 130 km/h-s vagy még alacsonyabb korlátozás van, ezekre tábla figyelmeztet.

Útdíj

A Bulgáriában való autózáshoz elengedhetetlen az útdíj-matrica megvásárlása. Azért nem is autópálya-matricát írunk, mert gyakorlatilag az ország összes lakott területen kívüli útja fizetős. 2019 óta Bulgáriában is a miénkhez hasonló e-matrica rendszert használnak. Nincs tehát fizikai matrica, vásárláskor egy szimpla blokkot kapunk, csakúgy, mint itthon. Ha autóval lépünk be az országba, minden határátkelőnél meg tudjuk venni a matricát, de lehetőség van online vásárlásra is az alábbi hivatalos oldalon: https://web.bgtoll.bg/ (a jobb felső sarokban tudunk nyelvet választani, magyar sajnos nincs).

A bolgár útdíjak 2024-ben személyautók esetén:

 • Hétvégi (péntek déltől vasárnap éjfélig): 9 leva
 • Heti: 13 leva
 • Havi: 27 leva
 • Negyedéves: 48 leva
 • Éves: 87 leva

Tipp: Nyáron az e-matricát érdemes előre, online megvásárolni, mert a határállomásokon komoly sorbanállás tud kialakulni az árusítóhelyeknél. Az e-matricákat legkorábban 30 nappal az utazás előtt lehet megvenni.

Nagyon fontos, hogy ne felejtsük el megvenni a matricát, mert országszerte több száz fix kamera figyeli az útdíjfizetést rendszám alapján, a büntetés pedig 300 leva.

Románián keresztül érkezve két helyen léphetünk be Bulgáriába, Vidin vagy Rusze Duna-hídján át. Mindkét hídon fizetni kell az áthajtásért, ami a bolgár útdíjtól függetlenül, fizetőkapuknál történik. A Calafat (ROM) és Vidin közti Új Európa hídon 12 levába (6 euró, 27 lei), a Giurgiu (ROM) és Rusze közti hídon pedig 6 levába (3 euró, 14 lej) kerül az átkelés.

Traffipaxok

Bulgáriában rögzített és mobil traffipaxokat egyaránt használnak sebességmérésre. Nagyon figyeljünk lakott területre érkezéskor, mert sokszor közvetlenül a helységnévtábla után vannak elhelyezve a kamerák, amiket legtöbb esetben külön nem is jeleznek. A gyorshajtásért kiszabható bírságok 20 levától indulnak, és akár 600 levánál is magasabbak lehetnek.

Traffipax Szófiában
Traffipax Szófiában

Kötelező felszerelések az autóban

Bulgáriában a következő felszerelések kötelezőek minden személyautóban:

 • elakadásjelző háromszög
 • láthatósági mellény
 • tűzoltó készülék
 • elsősegély csomag

A hegyekben télen (időjárástól függően) kötelező lehet a hólánc használata, az ilyen helyeken erre tábla figyelmeztet. Hólánccal a megengedett legnagyobb sebesség egységesen 50 km/h mindenhol.

Forgalom Szófiában
Kocsisor Szófia belvárosában

Fontos szabályok

 • Minden utas számára kötelező a biztonsági öv használata, a hátul ülőknek is
 • Tompított fényszóró vagy nappali menetfény használata mindig, mindenhol kötelező időjárástól függetlenül
 • A 3 év alatti gyermekeknek gyerekülésben kell lenniük
 • 3 és 12 éves kor közötti gyerekek nem ülhetnek elöl
 • Az autóvezetés alsó korhatára 18 év, de az autókölcsönzők megkövetelhetik a 21. betöltött életévet
 • Motorosoknak és utasaiknak egyaránt kötelező a bukósisak használata

Alkoholfogyasztás tekintetében a bolgár szabályozas sokkal megengedőbb a magyarnál. Nincs zéró tolerancia, a 0,05 %-os véralkoholszint még megengedett az autóvezetéshez. Ennek ellenére egyáltalán nem ajánljuk az alkoholfogyasztást vezetés előtt, mert könnyen túlléphetjük a limitet. A véralkoholszintet elég nehéz előre kiszámolni, függ a nemtől, életkortól, testsúlytól és sok egyéb tényezőtől, ne kockáztassunk.

Úthálózat és biztonság

Bulgáriában 2022-ben nagyjából 830 km-nyi autópálya (BG: Aвтомагистрала, Avtomagisztrala) üzemelt, további 140 km pedig építés alatt áll. Teljes szakaszán mindössze két autópálya, az A1 (Szófia-Burgasz) és az A4 (Csirpan és a török határ között) készült el eddig. Érdekesség, hogy Bulgáriában a számozás mellett az autópályáknak neve is van, a fent említett A1-et például Trákiának, az A4-et Maricának nevezik.

Nemrég bevezetésre került az autóút (BG:Скоростен път, Szkoroszten pat) kategória is, ezek olyan kétszer kétsávos utak, amelyek mentén nincs leállósáv. Az autóutak viszont egyelőre főleg tervezési fázisban vannak, csupán néhány kilométernyi szakasz üzemel az egész országban.

Az autópályák mentén zöld, az összes többi út mentén kék közúti táblák vannak használatban. A cirill betűktől nem kell félni, a településneveket és útirányokat jelző táblák szinte kivétel nélkül tartalmazzák a latin betűs megfelelőt is.

Általánosságban elmondható, hogy a bolgár utak rosszabb állapotúak, mint a magyarok. Sok helyen (belterületen is) találkozhatunk hatalmas bukkanókkal és kátyúkkal, ezekre érdemes fokozottan figyelni vezetés közben. Az egy- vagy kétszámjegyű főutak azért nem vészesek, nyugodtan tervezhetünk rajtuk keresztül útvonalat.

Szófiai forgalom
Szófiai forgalom

A másik dolog, amire figyelni kell, az a helyi vezetési morál, bár sajnos nem mondhatjuk, hogy a miénk sokkal különb lenne. Bulgáriában a veszélyes előzések igen gyakoriak, a durva gyorshajtás is mindennapos. Az Európai Bizottság 2018-as jelentése szerint Bulgária a második legrosszabb helyen áll közúti halálozások tekintetében az egész EU-ban, szóval csak óvatosan!

Benzinkutak

A kúthálózat megfelelően sűrű Bulgáriában, 10-20 kilométerenként biztosan találunk egy benzinkutat. Jó hír, hogy az EU-ban itt az egyik legolcsóbb az üzemanyag, és hazánkkal ellentétben az autópályák mentén nem drágább, mint máshol. Autógázból az LPG az elterjedt, szinte minden kúton kapható, viszont CNG-t nagyon kevés helyen tankolhatunk.

Tipp: Ha garantáltan jó minőségű üzemanyagot, tiszta mosdót és rendes shopot szeretnénk a tankolás során, az alábbi töltőállomások közül válasszunk: Lukoil, Shell, OMV, Petrol, EKO, Gazprom, Rompetrol.