Skip to content

Napospart

Utoljára módosítva: 2023.05.25.

Napospart a legnagyobb tengerparti üdülőhely Bulgáriában, egyben a bolgár Fekete-tenger bulifővárosa.

Napospart nemcsak a legnagyobb üdülőhely Bulgáriában, hanem itt található az egyik legnagyobb egybefüggő strand is az egész országban (a legnagyobbakról itt írtunk). A 8 km hosszú, 30-60 m széles partszakasz finom homokja és lassan mélyülő aljzata miatt gyerekek számára is ideális. Mint a bolgár partokon általában, a dagály mértéke itt is elhanyagolható, mindössze 3-8 cm. Napospart volt az első bolgár üdülőhely, amely elnyerte a rangos kék zászló minősítést. Az itt található vendégágyak számát 300 000 fölöttire becsülik, így valószínűleg Napospart a legnagyobb nyaralóhely az egész Fekete-tenger mentén.

Booking.com

Napospart valóban rászolgál a nevére: a napsütötte órák száma éves szinten közel 2300 (ebből 1700 május és október között), juliusban és augusztusban pedig akár a napi 11 órát is elérheti. Nyáron az átlagos napi hőmérsékleti maximumok 27-30 °C körül alakulnak.

A komplexumban elképesztő mennyiségű, összesen 15000-nél is több étterem, bár, szórakozóhely, bolt, utcai árus és egyéb kereskedelmi egység működik. Sportolásra is számtalan lehetőség adódik, vannak tenisz-, kosár- és minigolf pályák, bérelhetünk robogót, kerékpárt, evezős csónakot, emellett vízisíelni, víziejtőernyőzni és lovagolni is lehet. Ha pedig a tenger nem lenne elég izgalmas, a 30-nál is több csúszdával rendelkező, 36000 m2-es Action Aquaparkot Napospart északi részén találjuk.

Albenához és Aranyhomokhoz hasonlóan Napospart is épített üdülőkomplexum, a többlépcsős munkálatok 1958-ban kezdődtek. Manapság már igen nehéz elképzelni, hogy a Szveti Vlasz és Neszebar közötti egész öböl teljesen kietlen volt az 50-es évekig. Ahol ma szállodák sorakoznak, ott korábban csak egy mini homoksivatag volt dűnékkel, valamint a Hadzsijszka-folyó által alkotott mocsár. Napospart déli felén, ahol a Hadzsijszka a tengerbe ömlik, még mindig látható néhány a megmaradt homokdűnékből és az eredeti növényzetből.

Fontos megemlítenünk, hogy Napospart az évek során zajos, kevésbé családbarát hellyé vált. A bolgár tengerpart bulifővárosa sosem alszik: a dübörgő zene szinte mindig, mindenhol jelen van, még magán a strandon is. Emiatt nem is ajánljuk azoknak, akik valóban pihentető tengerparti nyaralásra vágynak. Ha azonban a strandolás mellett a bulizás is fontos szempont, akkor mindenképpen Napospartot válasszuk.

Neszebar

Ha Naposparton nyaralunk, elsőszámú és kihagyhatatlan látnivaló Neszebar lenyűgöző óvárosa, mely közvetlenül az üdülőhely szomszédságában található félszigeten fekszik. Az UNESCO világörökségi helyszínei közé tartozó óváros Bulgária egyik legnépszerűbb turistacélpontja. A gyönyörűen helyreállított történelmi épületek, középkori templomok és ókori romok között sétálgatva teljesen más világba csöppenünk, mint amilyen Napospart. Ettől függetlenül persze Neszebar hangulatos utcácskáiról sem hiányoznak az éttermek, kávézók és szuvenírboltok. Neszebar egykor sziget volt, ma egy keskeny földnyelv köti össze a parttal, ezen található a város jelképének számító, fából épült szélmalom is. Napospartról több busz is közlekedik ide, de a szállásunk helyétől függően akár át is sétálhatunk, így a malmot is megcsodálhatjuk közelebbről, és a bekötőútról egész Napospart belátható.

Neszebar

Napospart elhelyezkedése, megközelítése

Napospart (BG: Слънчев бряг, Szlancsev brjág; angolul Sunny Beach) Burgasztól 37 km-re északkeletre, a főváros Szófiától 415 km-re keletre fekszik a 9-es számú főút (nemzetközi E87) és a tenger között. Az üdülőhelynek nincs vasúti kapcsolata, de rengeteg buszjárat közlekedik Burgaszból, Várnából és Szófiából egyaránt. Burgaszból (a déli buszpályaudvarról, BG: Автогара Юг) óránként többször, Szófiából pedig óránként indulnak járatok. Napospartot elsősorban a 27 km-re található burgaszi reptér szolgálja ki, innen/ide a taxik viteldíja 50 leva körül alakul.