Skip to content

Biztonság Bulgáriában

Bulgária egy alapvetően biztonságos, turistabarát ország. A hazánkkal nagyjából azonos közbiztonságúnak mondható országba bátran utazhatunk, de azért van néhány dolog, amire érdemes odafigyelni.

Bolgár határátkelő

Mire figyeljünk?

Bulgáriát rendre a világ 30-40 legbiztonságosabb országa közé sorolják, és kifejezetten alacsony kockázatú úticélnak számít. Ha a következő pár alapvető szabályt betartjuk, gondtalan nyaralásban lehet részünk. Ezek egyébként többnyire olyan dolgok, amikre itthon is jobb figyelni.

Mint bárhol a világon, zsebtolvajok Bulgáriában is tevékenykednek. Mindig figyeljünk pénztárcánkra és táskánkra, elsősorban zsúfolt tömegközlekedési eszközökön és tömött turistaközpontokban. Autólopások és autófeltörések is előfordulhatnak. Sose hagyjunk értéktárgyat vagy táskát az autóban látható helyen.

Sajnos ahol turisták vannak, ott a csalók is megjelennek. Figyeljünk oda a bankautomatáknál! Ha valaki pénzfelvétel közben a segítségünkre akarna sietni, utasítsuk vissza az „ajánlatot”. Ez egyébként általánosságban is követendő: ne foglalkozzunk olyanokkal, akik kéretlenül, minden különösebb ok nélkül a segítségüket ajánlják.

A hazai váci utcai esetekhez hasonlóan Bulgáriában is előfordulhat, hogy éjszakai bárokban, szórakozóhelyeken szándékosan túlszámlázzák a fogyasztást, majd erőszakkal próbálják rávenni a vendégeket a fizetésre. Mindig figyeljünk az árlistára és egyéb (rejtett) díjakra. A legbiztosabb, ha ilyen helyeken minden rendelés után kifizetjük az aktuális számlát.

A taxisofőrök szintén hajlamosak lehetnek a túlszámlázásra, főleg reptéri fuvarok esetén. Csak hivatalos taxitársaságok autóival utazzunk, és mindig győződjünk meg arról, hogy a járművön fel vannak tüntetve a viteldíjak. Jó megoldás, ha indulás előtt megkérjük a sofőrt, hogy mondjon egy becsült összeget a célállomásunk tudatában. Ha erre nem hajlandó, válasszunk másik taxit!

Pénváltásra csak a bankokat vagy a hivatalos pénzváltó irodákat használjuk. Sose váltsunk pénzt az utcán senkinél, mert jó eséllyel átvernek, vagy egyszerűen csak lelépnek a pénzünkkel.
Kerüljük a droghasználatot, Bulgáriában igen kemény büntetések járnak kis mennyiségű drog birtoklásáért is. Fontos kiemelnünk, hogy a marihuána ott is illegális.

Nagyon valószínűtlen, de azért megtörténhet, hogy hivatalos személyek kérdőre vonnak minket, ha hosszasan fényképezünk kormányzati vagy katonai épületet. Persze ettől különösebben nem kell félni, a hatóságoknak nem célja a turisták piszkálása.

Bulgáriában a segélyhívó telefonszám a 112, csakúgy, mint nálunk. Ha bajba kerülünk, vagy bármilyen okból őrizetbe vesznek, azonnal hívjuk a magyar konzulátust! A nagykövetség elérhetőségei az oldal alján láthatók.

Közlekedésbiztonság

A bolgár közlekedési kultúra a magyarhoz hasonló, de a miénknél azért valamivel rosszabb, mindennaposak a veszélyes előzések és a durva gyorshajtás. Nem árt elővigyázatosnak lenni, az Európai Bizottság 2018-as adatai szerint Bulgária a második legrosszabb helyen áll az EU-ban közúti halálozások tekintetében.

Bulgáriában nem alkalmaznak zéró toleranciát, a 0,05 %-os véralkoholszint még megengedett az autóvezetéshez. Ennek ellenére egyáltalán nem ajánljuk az alkoholfogyasztást vezetés előtt, mert könnyen egy fogdában találhatjuk magunkat. A véralkoholszintet ugyanis nehéz megsaccolni, függ a nemtől, életkortól, testsúlytól és sok egyéb tényezőtől, nem érdemes kockáztatni.

Bulgáriában gyakoriak a közúti ellenőrzések, szondáztatás (és akár gyors drogteszt) bárhol, bármikor előfordulhat. Figyeljünk a sebességhatárok betartására is! Felejtsük el az itthoni bőkezű +15 km/h hibahatárt, már kis túllépésért is büntethetnek, és az országban sok helyen van rögzített traffipax. Akármi is történjen, eszünkbe se jusson a rendőrök megvesztegetése, mert még az eredetinél is sokkal nagyobb bajba kerülhetünk!
A Bulgáriában való autózással kapcsolatban további tudnivalók itt olvashatók.

Magyarország szófiai nagykövetségének elérhetőségei:

Cím: ul. 6-ti Szeptemvri 57. 1000 Szófia
Előhívó: +359
Telefon: 2 963 1135
Fax: 2 963 2110
Email: mission.sof[kukac]mfa.gov.hu
Misszióvezető: Balázsné Harangozó Tekla