Skip to content

Ravda

Ravda egy kicsi, csendes tengerparti üdülőhely kellemes stranddal Neszebartól mindössze pár kilométerre.

Ravda déli strandja
Ravda déli strandja. Forrás

Az egykor diáktáborairól híres Ravdának két strandja is van, melyeket egy sziklás kiszögellés választ el egymástól. A szabadon megközelíthető kis tengerfok lenyűgöző kilátást kínál. Ettől északra találjuk a hosszabb, viszont kevésbé népszerű, egyben kevésbé szép strandot. A fok másik oldalán helyezkedik el a kis mólókkal tűzdelt déli strand, ahol több büfé kínálatából válogathatunk, illetve vízisport-eszközök bérlésére is van lehetőség. A strand mögött nemrég épült egy tenger felé lejtő, panorámás park is. Megjegyzendő viszont, hogy ez a partszakasz azért nem túl tágas, így főszezonban könnyen zsúfolttá válhat. Ha valamivel privátabb körülményeket szeretnénk, a két nagy strand mellett számos kisebb, sziklás öblöt fedezhetünk fel magunknak.

Ravdát elsősorban a nyugodtabb nyaralásra vágyóknak és kisgyermekes családoknak ajánljuk. Az üdülőhely nagy előnye, hogy pihentető körülményeket biztosít, miközben karnyújtásnyira van például Neszebar, vagy akár Napospart pezsgő éjszakai élete. Persze számos hotel, étterem és szórakozóhely található Ravdában is, de még nem zavaró mennyiségben.

Ha már Neszebart említettük, érdemes róla több szót ejteni, mert egy ravdai nyaralás során kihagyhatatlan látnivaló. Bulgária egyik elsőszámú turistacélpontja UNESCO világörökségi helyszín, mely közvetlenül a Ravda melleti félszigeten fekszik. Hangulatos utcácskáin gyönyörűen felújított történelmi épületek, középkori templomok és ókori romok között sétálhatunk. A jó összeköttetésnek köszönhetően Neszebar busszal pár perc alatt elérhető, de vízitaxik és hajókirándulások is foglalhatók.

Elhelyezkedése

Ravda (BG: Равда) a 9-es (nemzetközi E87) út mentén található, északról Neszebar, délről Aheloj határolja. Mára ez a három település, valamint Napospart szinte teljesen összeér, és kiváló tömegközlekedés köti össze őket.
Burgasz, a bolgár tengerpart második legnagyobb városa 33 km-re fekszik Ravdától. A burgaszi repülőtér még közelebb, csupán 22 km-es távolságban van. Innen nagyjából 25 euróért taxizhatunk Ravdába.