Skip to content

A Rilai kolostor

A Rila egy gyönyörű völgyének mélyén megbúvó Rilai kolostor az egész Balkán-félsziget egyik legnépszerűbb turistalátványossága, mely évente mintegy 1 millió látogatót fogad. Ha Bulgáriában járunk, semmiképp ne hagyjuk le a célpontok listájáról: mind a kolostorkomplexum, mind a környező hegyek lélegzetelállítóak.

A Rilai kolostor

A Rilai kolostor 1983 óta UNESCO világörökségi helyszín, emellett Bulgária legszentebb és legspirituálisabb helyeként tartják számon. Az 1147 m tengerszint feletti magasságban, a Rila-hegység nyugati részén található épületegyüttes egyben az ország legnagyobb kolostora is. Rilai Szent Iván (vagy János) remete, az első bolgár szent alapította 927-ben, és a közvélekedés szerint tanítványai építették fel.

A jelenleg látható kolostornak azonban semmi köze az akkorihoz, eredetileg azt ugyanis jelenlegi helyétől 4 km-re hozták létre egy barlang mellett, ahol Szent Iván élt. 1100 éves fennállása során az intézmény nem csak helyet változtatott, hanem többször le is rombolták és átépítették.

Története

Végül a korábbi kolostort egy lavina pusztította el. Mai helyén először a XIV. században építtette újjá egy helyi hűbérúr, Hrelyo. Az ő nevét viseli a komplexum legrégebbi fennmaradt épülete, a szintén XIV. században épült Hrelyo tornya. A lenyűgöző, 23 méter magas kőtorony az udvar közepén, a főtemplom mellett áll. Külső támadások idején a szerzetesek menedékéül szolgált, emiatt bejárata 5,5 m-rel nyílik a föld felett. Ma a hozzácsatolt, 1844-ben épült harangtornyon keresztül közelíthető meg. A torony legfelső szintjén található egy kápolna, amelynek szépen megőrzött középkori falfestményei közül is kiemelkedik a legrégebbi ismert kép Rilai Szent Ivánról.

Hrelyo tornya a Rilai kolostorban
Hrelyo tornya

A Rilai kolostor megalakulása óta élvezte a bolgár cárok támogatását és védelmét, később, az ottomán uralom idején pedig a bolgár nyelv és kultúra menedékeként szolgált. A kolostor mai épületeinek többsége, beleértve a főtemplomot is, a 19. század közepéről származik, és a bolgár reneszánsz építészet remekeinek számítanak. Azután épültek, hogy 1833-ban egy tűz a komplexum jelentős részét elpusztította.

A Rilai kolostor belülről
A Rilai kolostor belülről

Elrendezése

Magas kőfalaival és kis ablakaival külseje inkább hasonlít erődítményre, mint kolostorra. Az egész komplexum 8800 m²-es területéből mintegy 3200 m²-t foglal el a belső udvar, ahol a torony és a főtemplom található. Az alagsort nem számítva négyszintes lakórész 300 helyiségből, 4 kápolnából, apátszobából, konyhából, orvosi szobából és könyvtárból áll. A kolostor konyhája szokatlanul nagy edényeiről híres.

Kolostormúzeum

A Rilai kolostor történeti múzeummal is rendelkezik, ahol régi, nyomtatott könyveket, XIV-XIX. századi dokumentumokat, kegytárgyakat, ikonokat, fegyvereket és egyéb tárgyakat őriznek, illetve itt van kiállítva három bolgár uralkodó több ezer ezüstpénze is.

Nyitvatartási idő, jegyárak

A Rilai kolostor minden nap 07:00 és 20:00 között, a főtemplom pedig 08:00 és 18:00 között tart nyitva. A kolostor udvarába és a főtemplomba a belépés ingyenes.

A múzeum 08:30-tól 19:30-ig (október 1-től május 31-ig 8:30-16:30) várja a látogatókat, a belépő 8 leva. A Hrelyo tornyába való belépéshez külön jegyet kell váltani, ez 5 levába kerül.

Istentiszteletet minden nap 17:00-kor, munkanapokon 06:30-kor és vasárnap 08:00-kor tartanak.
Tartsuk tiszteletben, hogy sem a templomban, sem a múzeumban nem szabad fényképezni.

Hogyan juthatunk el a Rilai kolostorhoz

A Szófiától körülbelül 120 km-re délre található Rilai kolostort legkönnyebben autóval lehet megközelíteni, a bolgár fővárostól mindössze 1 óra 40 perc autóútra van. Szófia felől érkezve az A3-as autópályáról Bobosevonál kell lehajtani, tovább haladni délre az 1-es főúton, majd balra fordulni a 107-es útra Kocserinovo irányába. Innen körülbelül 35 perc eljutni a kolostorhoz, melynek bejáratánál fizetős parkoló található. Utóbbit sokan nem veszik igénybe, és egyszerűen az út mellé parkolnak. Ezt azonban csak akkor ajánljuk, ha a fizetős parkoló megtelt, ugyanis büntetés járhat érte.

A Rilai kolostor bejárata
A Rilai kolostor bejárata

Autó nélkül sem kell feltétlenül a szervezett kirándulásokra hagyatkoznunk, hiszen tömegközlekedés is rendelkezésre áll. Szófiából (Ovcsa Kupel állomás) és Blagoevgradból naponta több busz is közlekedik a kolostorhoz. A Blagoevgradba érkező vonatok a szófiai központi pályaudvarról indulnak.

Tipp: A Rilai kolostornál múzeumlátogatással együtt sem nagyon lehet pár óránál többet eltölteni, ne számítsunk egésznapos programra. A helyszínen a kolostoron kívül mindössze egy szálloda, egy étterem és néhány szuveníres stand várja a látogatókat. Javasolt az egésznapos kirándulást más, környékbeli látnivalóval kombinálni, de például tovább lehet menni dél felé Banszkoig is, korai indulással pedig akár a Rilai Hét tóhoz tett kirándulás is beleférhet a napba.

BG: Рилски манастир, Rilszki manasztir; GPS koordináták: 42,133336, 23,340092

Látnivalók a közelben

A magas csúcsokkal körülvett, gyönyörű Kirilova Poljana rét mindössze 10 perces autóútra található a kolostortól a 107-es út mentén. Innen egy rövid túrával egy szép tengerszem, a Száraz-tó (BG: Сухото езеро, Szuhoto ezero) is elérhető.

A barlang, ahol Rilai Szent Iván élt, még közelebb van a kolostorhoz ugyanabban az irányban, mindössze 6 perces autóútra (4 km). Tulajdonképpen nem is igazán barlangról van szó, inkább egy nagy szikla alatt kialakított fülke, aminek az egyik végéből kis alagút vezet a sziklatömb fölé. Úgy tartja a hiedelem, hogy bűnösök azok, akik nem tudnak átmenni az alagúton. A helyszínen egy kápolna is található, mely szintén a szent nevét viseli.