Skip to content

Obzor

A Balkán-hegység és a Fekete-tenger találkozásánál fekvő Obzor dinamikusan fejlődő tengerparti üdülőhely Bulgária egyik legnagyobb strandjával.

Obzor a magasból
Obzor a levegőből. Fotó: Andreas M

7 km-es hosszával és átlagosan 60 m-es szélességével Obzoré az egyik legnagyobb strand egész Bulgáriában. A hatalmas homokfelületet csupán a Dvojnica folyócska torkolata töri meg, nagyjából félúton kettéválasztva azt. Mivel a partszakaszon egyszerre rengeteg turista elfér kényelmesen, a városka mára rohamosan fejlődő üdülőkomplexummá vált. Obzor manapság népszerű célpont sok szállodával, étteremmel és vízisport-lehetőséggel, de több kempinget is találunk itt.

Obzor egyre növekvő nemzetközi népszerűségének hatalmas strandján kívül van más oka is. Az egész országot átszelő Balkán-hegység ezen a vidéken éri el a tengert, szó szerint. A hegység utolsó lankái az Obzortól 18 km-re délre fekvő Emine-fokban végződnek, ezzel kettéosztva a bolgár tengerpartot északi és déli részre. Hagyományosan ez a kiszögellés számít a két rész határának. Obzorban az egyszerre tengerparti és hegyvidéki környezetnek köszönhetően speciális klimatikus viszonyok alakultak ki. Különlegessége az erdős lejtők, a fantasztikus strand és a jótékony hatású hegyi-tengeri levegő együttes jelenléte. Említett földrajzi adottságai miatt egyébként Obzorban elég gyorsan mélyül a víz.

Obzor tengerpartja a naplementében
Obzor tengerpartja a naplementében. Fotó: Andreas M

Maga Obzor egy nagyjából 2000 lakosú kisváros, azonban komoly, többezer éves történelme van. Trák településként alapították majdnem 3000 éve, később Mesambria (a mai Neszebar) görög gyarmata lett. Miután az ókori rómaiak elfoglalták a területet, pompás templomot emeltek itt Jupiternek, a várost pedig ehhez igazodva Templum Iovis-ra (Jupiter temploma) nevezték át. A római kori fürdő és a korabeli vízvezeték romjai ma is láthatóak Obzor parkjában és múzeumában.

A hegyek és a friss levegő kedvelői számára kiváló program lehet a csodálatos Kaleto-túraösvény bejárása. A 2,2 km hosszú útvonal közvetlenül Obzor mellett található, a városka északnyugati szélét köti össze egy középkori erőd romjaival. A központtól 20 perc sétával vagy 5 perc autózással elérhető kirándulóhely a nyugalmon kívül egy 10 m magas vízesést és egy aranyos kis medveszobor által őrzött forrást is tartogat a látogatóknak.

Elhelyezkedése

Obzor (BG: Обзор) a bolgár tengerpart északi és déli felének határán fekszik, 450 km-re a főváros Szófiától, 58 km-re délre Várnától és 70 km-re északra Burgasztól. A város közvetlenül a 9-es számú főút (nemzetközi E87) mellett található, a várnai és burgaszi reptértől egyaránt 65 km távolságban.