Skip to content

Aheloj

Aheloj egy kellemes klímájú történelmi kisváros és tengerparti üdülőhely Neszebartól délre.

Aheloj
Forrás

Fő strandja, mely az Aheloj-kempingtől Pomorje irányába dél felé nyúlik, elég keskeny, átlagos szélessége csupán 20 m. Ennek ellenére kiváló helyszín a napozáshoz és a kikapcsolódáshoz. A vízisportok kedvelői vízibiciklit, szörfdeszkát és jet skit is bérelhetnek. A mostanában épült, modern szállodák mind a vízparton sorakoznak, azonban maga a település durván 1 km-re helyezkedik el a tengertől. Az üdülőhely látképét uraló világítótorony valójában az egyik szálloda része.

Amikor azt mondjuk, Aheloj kis üdülőhely, azt szó szerint is értjük. Ugyan van itt kikötő, néhány szálloda, étterem és bár, de tényleg nem túl sok. Az itteni nyaralást azoknak ajánljuk, akik igazán pihentető tengerparti kikapcsolódásra vágynak mindenféle sallangok nélkül. Azt viszont nem tudni, meddig lesz ez így, ugyanis Aheloj egyre népszerűbb úticél.

És hogy mitől történelmi Aheloj? A városhoz köthető a bolgár történelem egyik legjelentősebb eseménye. Ezen a helyen zajlott 917-ben az egész középkor egyik legnagyobb és legvéresebb csatája, amiben a bolgárok I. Szimeon vezetésével legyőzték a bizánci sereget. Történelmi feljegyzések szerint maga a cár fordította meg az ütközet végkimenetelét. Miután személyesen beszállt a csatába, felbátorodott katonái fontos sikert arattak. Ez a győzelem hosszú időre meghatározta a Bolgár Birodalom jövőjét, mivel lehetővé tette a Balkánon való további terjeszkedést.

1981-ben, a bolgár állam fennállásának 1300-ik évfordulójára épült az Aheloj központjában található szépen karbantartott kis park, ahol Szimeon szobra mellett egy díszes szökőkutat is láthatunk.

A Balkán-hegység Karnobat-Aitosz vonulatában eredő Aheloj-folyó a városkától délre ömlik a tengerbe. 17 km-re a torkolattól víztározó létesült, ami manapság közkedvelt horgászcélpont.

Elhelyezkedése

Aheloj (BG: Ахелой) 30 km-re északkeletre fekszik Burgasztól, közvetlenül Ravda mellett, a 9-es számú út (nemzetközi E87) mentén. A burgaszi repülőtér mindössze 18 km-re van, a taxi kb. 20 euróért hoz el minket.