Skip to content

Ahtopol

Ahtopol csendes tengerparti üdülőhely Bulgária délkeleti csücskében hosszú, finomhomokos stranddal és hangulatos éttermekkel.

Ahtopol kikötője

A 15 m magas, sziklás félszigetre épült Ahtopol Bulgária legdélebbi városa. A manapság rohamosan fejlődő üdülőhely a Sztrándzsa-hegység lábai és a Fekete-tenger találkozásánál fekszik, ezért az itteni környezet egyszerre mondható erdeinek és tengerpartinak. Úgy tartják, hogy Ahtopolnak van a legkellemesebb klímája egész Bulgáriában: a tavasz korán érkezik, a nyár forró, míg az ősz meleg és sokáig tart. A városka jelképe a kikötő bejárata melletti zátonyra épített kis világítótorony.

Ahtopol jelképe, a kis világítótorony
Az ikonikus világítótorony. Forrás

Ahtopol strandja nagyjából 1,5 km hosszú, viszont nem túl széles. A víz tiszta és lassan mélyül, így ideális célpont lehet kisgyermekes családok számára is. Arra azonban érdemes figyelni, hogy az aljzat néhol nagyobb köveket, sziklákat rejt.

Ahtopol strandja
Ahtopol strandja. Forrás

Ahtopol viharos történelme 2500 évre tekint vissza. Görög telepesek alapították i.e. 430 körül, és olyannyira fontos kereskedelmi központtá vált, hogy még saját pénzérméi is voltak. A római korban Perontikusz néven partmenti erődként használták. Mint ahogy sok más fekete-tengeri várost akkoriban, a Római Birodalom bukása után Ahtopolt is barbár törzsek pusztították el. Később Agathon bizánci hadvezér építtette újjá és csatolta a birodalomhoz. Nem tudni, hogy a település neve tőle vagy régebbről származik-e, mindenesetre ógörögül azt jelenti, hogy a boldogság városa.

A középkorban Ahtopol nyüzsgő kikötője az egész Földközi-tenger térségéből vonzotta a kereskedőket. Al-Idríszi, a híres arab utazó lenyűgöző csomópontnak és híres városnak nevezi egyik korabeli írásában. 1362-ben aztán elfoglalták az ottománok, akik szintén kikötőként használták, ahonnan faanyagot, szenet és halat szállítottak Konstantinápolyba.

Az 1877-78-as orosz-török háború után Bulgária nagyrészével ellentétben a Sztrándzsa vidéke továbbra is török uralom alatt maradt, így Ahtopol csak 1913-ben, a balkáni háború után szabadult fel. Mindössze néhány évvel ezután után a várost tűzvész pusztította el, és teljes egészében újjá kellett építeni.

Az ókori erőd 8 m magas és 3 m vastag falainak maradványai máig láthatóak a városközpontban. Bárgyú neve ellenére érdemes felkeresni a vasmacska-történeti múzeumot is. Nemcsak rozsdás vasmacskákat láthatunk itt, hanem például régi hajóágyúkat, érméket és edényeket, amiket görög, római, francia, orosz és bizánci hajók roncsai közül kerültek elő. A kikötő régi világítótornyát is itt állították ki.

Elhelyezkedése

Ahtopol (BG: Ахтопол) Burgasztól 75 km-re délre fekszik, mindössze néhány kilométerre Szinemorectől a 9901-es út mentén. A burgaszi repülőtér 86 km-re van.