Skip to content

A bolgár tengerpart 5 legnagyobb strandja

Bulgária tengerpartja hosszú, homokos strandjairól híres. Lássuk most mind közül az 5 legnagyobbat!

1. Skorpilovci

Skorpilovci strandja
Skorpilovci strandja. Forrás: BalconDelMundo

Meglepő lehet, de Bulgária legnagyobb strandjával nem valamelyik híres turistaparadicsom rendelkezik, hanem egy kis falu, Skorpilovci. A több mint 10 km hosszú strandot gyönyörű homokdűnék tarkítják. A strand déli felén található faluhoz azért persze tartozik üdülőkomplexum is szállodákkal, éttermekkel és vízisport-lehetőséggel. Mivel a partszakasz nyitott és egyenes, a szelek akadálytalanul fújhatnak, így ez az egyik legjobb szörf és kiteszörf helyszín Bulgáriában.

A vízisportokon kívül a part kiválóan alkalmas úszásra, nagy sétákra és úgy általában a pihentető nyaralásra. Hatalmas területe miatt a csend, a zsúfoltságtól mentes környezet még főszezonban is biztosított. A hajós túrái miatt népszerű Kamcsija folyó a strand északi részén torkollik a tengerbe. A környék egyébként kempingjeiről is híres. Skorpilovci (BG: Шкорпиловци) Várnától 40 km-re délre, Obzortól 35 km-re északra található.

2. Napospart

Napospart a tenger felől
Napospart. Forrás

Második a listán Bulgária legnagyobb és leghíresebb nyaralóhelye, Napospart. Az egész Fekete-tenger legnagyobb üdülőkomplexumának tartott Napospart strandja 8 km hosszú, szélessége pedig 30 és 60 m között változik. Lassan mélyülő partja miatt gyerekek számára is jó fürdőzőhely. Ez volt az ország első strandja, ami elnyerte a rangos kék zászlós minősítést.

Az üdülőhely neve sok jóval kecsegtet az időjárást illetően, és nem is okoz csalódást: éves szinten 2300 napsütötte órájával Napospart tényleg rászolgál a nevére. Ha a pezsgő éjszakai élet is fontos szempont nyaralásunk során, akkor Napospart kiváló választás, ahol az éjszakai szórakozóhelyek mellett számos étterem, bár és szuvenírbolt is várja a vendégeket. Napospart (BG: Слънчев бряг, Szlancsev brjág, angolul Sunny Beach) Burgasz városától 37 km-re északkeletre, a burgaszi reptértől 27 km-re található.

További információk Napospartról

3. Obzor

Obzor a magasból
Obzor strandja

A harmadik helyre egy (egyelőre) kevésbé ismert nyaralóhely, Obzor futott be. 7 km hosszú strandja átlagosan 60 m széles, a hatalmas homokpartot csupán a Dvojnica nevű folyócska torkolata töri meg nagyjából félúton. Tágas strandjának köszönhetően Obzor manapság egyre népszerűbb, a rohamosan fejlődő üdülőhely sok szállodával, kempinggel, étteremmel és kikapcsolódási lehetőséggel várja a turistákat. Akik zsúfoltság nélküli, igazi beach-élményt szeretnének, mindenképp vegyék számításba Obzort.

A látogatók a település különleges klimatikus viszonyait is kiélvezhetik, Obzor klímája ugyanis egyszerre ölt tengerparti és hegyvidéki jelleget. A Balkán-hegység erdős lankái ezen a vidéken érik el a Fekete-tengert, a városkából kiérve rögtön erdei ösvényeken kirándulhatunk. A dolog egyetlen hátulütője, hogy emiatt az itteni part viszonylag gyorsan mélyül. Obzor (BG: Обзор) Várnától 58 km-re délre, míg Burgasztól 70 km-re északra fekszik. A városka a várnai és burgaszi reptértől egyaránt 65 km-es távolságban van.

További információk Obzorról

4. Albena

Albena strandja
Albena strandja

Albena Bulgária harmadik legnagyobb tengerparti üdülőhelye, strandja viszont már nem fért fel a képzeletbeli dobogóra. Az 5 km hosszan elterülő homoksáv átlagosan 150 m széles, a víz nyugodt, és a klíma is kellemes errefelé. Mivel az aljzat puha és a part lassan mélyül, Albena kiváló célpont lehet kisgyermekes családok számára. Ez az üdülőkomplexum is rendelkezik kék zászló minősítéssel.

Albena termálvizes forrásai miatt is közkedvelt. Az itteni vizet többek közt légzőszervi-, idegrendszeri- és bőrbetegségek kezelésére használják. Albena (BG: Албена) Balcsik városától 12 km-re délre, Várnától 30, Aranyhomoktól pedig 12 km-re északra fekszik. A várnai repülőtér 40 km-re található.

További információk Albenáról

5. Aranyhomok

Aranyhomok strandja
Aranyhomok strandja. Forrás: Nikolai Karaneschev

Aranyhomok a bolgár tengerpart északi részének legnépszerűbb turistacélpontja, egyben az ország második legnagyobb tengerparti nyaralóhelye. Strandja nagyjából 3,5 km hosszú, szélessége pedig a 100 métert is elérheti, és természetesen szintén kiérdemelte a kék zászló minősítést. Ahogy az Aranyhomok név is utal rá, úgy tartják, hogy itt található a legfinomabb, legjobb minőségű homok az egész bolgár partvidéken.

Albenához hasonlóan Aranyhomok is híres termálvizéről és fürdőiről. Az itteni gyógyvizek jótékony hatása már az ókor óta ismert, még római császárok is látogatták a környék fürdőit. Az üdülőhelyet Bulgária legkisebb természetvédelmi területe, az Aranyhomok Natúrpark öleli körbe. Aranyhomok (BG: Златни пясъци, Zlátni pjászaci, angolul Golden Sands) Várnától 15 km-re északkeletre helyezkedik el.

További információk Aranyhomokról