Skip to content

Szinemorec

Szinemorec egy kicsi, ám annál gyönyörűbb tengerparti üdülőhely Bulgária délkeleti csücskében. A település a Veleka folyó lenyűgöző, lagúnaszerű torkolatánál fekszik, mindössze 15 km-re a török határtól. Egyedülálló hely, ahol tengerben és folyóban felváltva fürdőzhetünk, mindezt festői környezetben.

Szinemorec strandja, Bulgária

A terület a szocializmus alatt tiltott határzónának számított, így üdülőhelyként sem tudott funkcionálni. Persze a rendszerváltás után Szinemorec is fejlődésnek indult, viszonylagos elszigeteltsége miatt azonban még a belföldi turizmus is csak lassan kezdte felfedezni. Felfelé ívelő népszerűsége ellenére a mai napig elmondható, hogy a nagyobb üdülőhelyekhez képest sokkal kevésbé zsúfolt.

A Veleka-folyó kanyargó torkolata a hosszú homokpaddal nem mindennapos látvány. Amitől Szinemorec tényleg különleges, az a háborítatlan természeti környezet: a torkolat nincs beépítve, kikotorva, kikötőnek használva. Félő azonban, hogy ez nem mindig lesz így. Érdemes még azelőtt ellátogatni ide, hogy túlzsúfolttá válna, vagy nagyobb beruházások történnének. Mivel a közelben nincs jelentős város, Szinemorecből a Tejutat is kiválóan látni éjszaka, elég egy picit eltávolodni a közvilágítástól. Például lesétálni a partra 🙂

Strandok

Bulgária ezen részén jellemzően sziklás, magasabb partok találhatók, ahogy maga Szinemorec is több tíz méterrel a tengerszint felett fekszik. Ennek ellenére a strandok itt is ugyanúgy homokosak és könnyen megközelíthetőek, mint bárhol máshol az országban. Szinemorecnek két őrzött strandja is van, melyek a település két végén helyezkednek el.

A Veleka strand Szinemorecben
A Veleka strand

A folyó és a tenger közti 700 méteres homoksáv a Veleka strand, mely a falu északi végében található. A két kis bárral is rendelkező strandon igazán egyedi élményben lehet részünk: elég pár métert sétálni, és szabadon váltogathatjuk, hogy épp a tengerben vagy a folyóban szeretnénk fürdeni. Azért ezt nem sok helyen tehetjük meg! A Velekának is a tengerfenékhez hasonló finom, tiszta aljzata van, azonban a vize némileg hűvösebb.

A település déli szélén találjuk a 4 büfével is rendelkező Butamja strandot, mely sekélyebb részeinek köszönhetően kisgyerekesek számára inkább ajánlott. Ez a strand a központtól kicsit távolabb fekszik, rövidebb (kb. 400 méter) is a másiknál, viszont szélesebb.

A Butamja strand, Szinemorec
A Butamja strand

A Veleka-folyó

A 147 km hosszú Veleka Bulgária egyik legtisztább vizű folyója. Gazdag növény- és állatvilágát védett vízililiomok és 30 különböző édesvízi halfaj tarkítja. Sőt, ha szerencsénk van, akár teknősöket is megpillanthatunk úszkálás közben.

A Veleka-folyó, Szinemorec
A Veleka-folyó

A torkolatnál 50 méter széles és 8 méter mély folyó forrása a Sztrandzsa-hegység török oldalán található. Maga Szinemorec és a folyó is a Sztrandzsa Natúrpark területén fekszik, ami Bulgária legnagyobb természetvédelmi területe.

Vendéglátóhelyek és szállások

Szinemorec bővelkedik hangulatos éttermekben, van több szupermarket és szuvenírbolt is, viszont a pezsgő éjszakai életre vágyók inkább más célpontot válasszanak.

A Fekete-tenger Szinemorecnél
Szinemorec a tengerszinthez képest magasabban helyezkedik el, így csodás panoráma vár ránk a strandhoz érkezéskor

Az üdülőhelyen mindössze néhány nagy szálloda található, a szálláshelyek többsége kis családi hotel vagy apartmanház. Mivel viszonylag korlátozott a település befogadóképessége, érdemes időben szállást foglalni. Ha tehetjük, foglaljunk legalább 6 hónappal utazásunk előtt. Ez már csak azért is ajánlott, mert ahogy telnek meg a helyek, az árak is jelentősen emelkednek.

Szinemorecnek van még egy előnye sok más üdülőhellyel szemben: tökéletes hely arra, hogy megkóstoljuk a bolgár konyha különlegességeit. A turisták jelentős része belföldről jön, így az éttermek kínálata bőven tartalmaz helyi ételeket, ráadásul nagyon jó árakon.

Naplemente Szinemorecben
Naplemente Szinemorecben

Szinemorec megközelítése

Szinemorec (BG: Синеморец, angol átírásban Sinemorets) Burgasztól nagyjából 80 km-re délre fekszik. Autóval a legkönnyebben megközelíthető, Burgasz irányából a 9-es, majd 99-es, végül a 9901-es úton haladva (egyébként utóbbi az egyetlen út, ami a településre vezet).

A régióban vasút egyáltalán nem található, de van közvetlen buszkapcsolat Burgasz és Szinemorec között. Naponta 2 alkalommal, 14:00-kor és 17:30-kor indulnak a járatok Burgaszból. A szomszédos, 6 km-re fekvő Ahtopolból napi 5 busz közlekedik Szinemorecbe.

Indulások:

Ahtopol-Szinemorec: 06:15, 06:50, 09:50, 11:50, 15:20
Szinemorec-Ahtopol: 06:30, 08:15, 10:00, 11:15, 12:30, 16:15