Skip to content

10 lenyűgöző fotó Bulgáriából

Utoljára módosítva: 2021.08.10.

Belogradcsik sziklái

Belogradcsik a távolból

Északnyugat-Bulgáriában, Belogradcsik város közelében járunk. Itt találhatóak ezek a csodálatos homokkő-formációk, melyeket a természet több tízmillió évnyi munkája hozott létre. A sziklák összesen mintegy 50 négyzetkilométernyi területen helyezkednek el, némelyikük a 200 méteres magasságot is eléri. Az északi sziklacsoport köré épült középkori erőddel együtt ez Bulgária egyik legszebb turistalátványossága.

Alekszander Nevszki-székesegyház

Az Alekszandr Nyevszkij-székesegyház

Szófia leghíresebb épületét ritkán láthatjuk ebből a szögből. A bolgár főváros jelképének számító katedrális egyben emlékmű is: azoknak az orosz katonáknak állít emléket, akik az orosz-török háborúban vesztették életüket. Az orosz győzelemmel végződött háború vezetett Bulgária felszabadulásához az ottomán uralom alól 1878-ban. Kupoláit mintegy 700 négyzetméternyi felületen borítja aranybevonat, amihez összesen 8 kg aranyat használtak fel. Az 53 m magas harangtorony tetejét színaranyból készült kereszt díszíti. Az Alekszander Nevszki-székesegyház befogadóképessége 5000 fő, építését 1912-ben fejezték be.

A Rila-hegység

Rilai panoráma

Bulgária hazánkban elsősorban tengerpartjáról ismert. Azt már sokkal kevesebben tudják, hogy milyen hatalmas és gyönyörű magashegységei vannak az országnak. A Rila Bulgária és az egész Balkán-félsziget legmagasabb hegysége, Európában pedig a hatodik helyet foglalja el. Legmagasabb csúcsa a Muszala (2925 m), emellett 140-nél is több csúcsa van, ami meghaladja a 2000 m-es tengerszint feletti magasságot. Összehasonlításképp: a Magas-Tátra legmagasabb pontja (Gerlachfalvi-csúcs, 2654 m) a Rilában mindössze a 42. legmagasabb hegycsúcs lenne, teljes Bulgáriát tekintve pedig csupán a 66-ik! A hegység a közel 200 tengerszeme, a Rilai kolostor, síközpontjai, rengeteg túraútvonala és számos hőforrása miatt az ország egyik legnépszerűbb turistacélpontja télen-nyáron.

A Fekete-tenger sziklái

Tyulenovo sziklás partja

A bolgár tengerpart hosszú, homokos strandjairól híres, azonban a teljes kép ennél sokkal változatosabb. A Tyulenovo község melletti sziklás partszakasz mára a táj- és jegyesfotók közkedvelt helyszíne lett. A környék számtalan vízalatti barlangja és látványos sziklája sok búvárkodni vágyót is idecsábít. Ha pedig mindez nem lenne elég, a partról gyakran látni delfineket is errefelé.

Buzludzsa emlékmű

A Buzludzsa emlékmű a magasból

Üresen tátong az egykori bolgár kommunista párt emlékműve a Balkán-hegység szívében található Buzludzsa csúcs tetején. Az épületet mindössze 18 évvel átadása után, 1989-ben hagyták sorsára. Az utóbbi években sok fotós és filmes fedezte fel magának, még hollywoodi produkciókban is látni lehetett. Rossz állapota miatt jelenleg zárva van a látogatók előtt, felújítására és megóvására viszont több projekt is elindult.

A Pirin-hegység

Hegyi tó a Pirin-hegységben

A Pirin Bulgária második legmagasabb hegysége, mely látványos hegytetői és kristálytiszta tavai miatt kedvelt. Legmagasabb csúcsa (Vihren, 2914 m) a Balkán-félsziget harmadik legmagasabb pontja. A hegység magasabb részeit lefedő Pirin Nemzeti Park 1983 óta UNESCO világörökségi helyszín. Érdekesség, hogy a Vihren északi lejtője alatt található Európa legdélibb gleccsere, a Sznezsnika. A Pirinben van a mára az ország legfelkapottabb síközpontjának számító, gyönyörűen kiépített Banszko, ahol rendszeresen rendeznek világkupa versenyeket.

Etar

Etar egy tipikus háza

A Balkán-hegység északi lejtőin helyezkedik el az Etar nevű szabadtéri néprajzi múzeum. Az 1960-as években épült skanzen a „bolgár újjászületés” (1762-1878) korszakának kultúráját, építészetét és kézművességet eleveníti fel. A korabeli stílusú épületek mellett egy templom, kézműves műhelyek és vásár, valamint egy szépen rekonstruált vízimalom is helyet kapott itt. A park 17 műhelyében mesteremberek mutatják be a fafaragás, fazekasság, ikonfestés és egyéb tradicionális foglalkozások munkafolyamatait. Természetesen a finomságok sem maradhatnak ki, a látogatók hagyományos helyi édességeket is kóstolhatnak.

A Devetaki-barlang

A Devetaki barlang

Bulgária számos gyönyörű barlangja közül a Devetaki-barlang az egyik legnagyobb a maga 2442 m-es hosszával. Hatalmas központi terme, „az oltár” 60 m magas tetején több nagy nyílás látható. Régészeti feltárások bebizonyították, hogy a barlang az elmúlt 70000 évben szinte végig lakott volt. Az értékes történelmi leleteken kívül biodiverzitása miatt is nemzetközi jelentőségű helyről van szó, itt található ugyanis Európa egyik legnagyobb denevérpopulációja. A telelési és szaporodási időszakok hónapjai alatt a barlang minden évben zárva tart. Érdekesség, hogy a szocializmus idején titkos katonai bázisnak is használták.

Pamporovo

Sznezsánka, Pamporovo

Nyári látkép a Rodope-hegységbeli Sznezsánka csúcsról (1926 m). Itt fekszik Pamporovo, Bulgária egyik legnagyobb síközpontja, amely összesen 55 km sí- és snowboardpályával, 38 km sífutópályával, 7 sífelvonóval és 6 felszíni húzólifttel rendelkezik. Az üdülőhelyen rengeteg szálloda, éterem és bár várja látogatóit, a környék túraútvonalai és látnivalói miatt egész évben népszerű turistacélpont.

A Rilai kolostor

A Rilai kolostor

A gyönyörű környezetben fekvő Rilai kolostor Bulgária talán leghíresebb turistalátványossága, nagyjából 1 millió látogatót vonz évente. Nem is csoda, maga az épületegyüttes és az azt körülvevő hegyek is lenyűgözőek. Bulgária legnagyobb kolostora a Rila-hegység nyugati részének egyik völgyében található 1147 méteres magasságban. A kolostor az ország legszentebb helyének számit, 1983 óta pedig UNESCO világörökségi helyszín is. A 927-ben Rilai Szent János (Iván) által alapított intézményt 1100 éves története során többször is lerombolták és újraépítették. Mai formáját a XIX. században nyerte el.