Skip to content

5+1 csodás hely a bolgár tengerpart északi részén

Bulgária tengerpartjának festői északi része egyaránt gazdag természeti és történelmi látnivalókban. Mutatunk 6 helyet, amit nem érdemes kihagyni, ha errefelé nyaralunk.

Kaliakra-fok

A Kaliakra-fok a bolgár tengerpart talán legszebb tengerfoka fantasztikus kilátással és egy középkori erőddel. A 2 km hosszú földnyelv 70 m magas, meredek sziklafalban végződik. Ideális helyszín egy romantikus naplementéhez, emellett természetvédelmi terület, ahonnan akár delfineket is láthatunk.

A Kaliakra-fok erődjének egyik kapuja
Az erőd egyik kapuja

A Kaliakra-fok számos barlangja közül több is különleges szerepet tölt be. A nyugati oldalon lépcsősor vezet le az erődből az elképesztő tengeri panorámát nyújtó étteremhez, ami az egyik barlang bejáratához épült. Egy másik, kisebb barlangban múzeum kapott helyet, ahol az értékes leletek mellett egy az erődöt egykori teljességében bemutató makett is látható. 2006-ban a Kaliakra-fok több száz színes fényforrásból álló díszkivilágítást kapott, így éjszakai látványosságnak sem utolsó.

A tengerfok megannyi legendának is otthona. Mind közül a leghíresebb azé a 40 fiatal lányé, akiknek tiszteletére a földnyelv bejáratánál obeliszk is épült. A lányok egymást átkarolva, együtt vetették magukat a mélybe az itteni sziklákról, nehogy a közeledő ottomán seregek kezére kerüljenek. Egy másik legenda szerint Lüszimakhosz makedón hadvezér hatalmas mennyiségű kincset rejtett el az itteni barlangokban.

A Kaliakra-fok (BG: нос Калиакра, Nosz Kaliakra) 75 km-re északkeletre fekszik Várnától. A területre csak belépőjegy megvásárlásával (egy őrbódénál kell fizetni) lehet behajtani. Ez mindössze 3 levába kerül fejenként és a parkolás díját is tartalmazza.

Balcsik

Balcsik a magasból

Balcsik festői tengerparti kisváros nagyjából 30 km-re nyugatra a Kaliakra-foktól. A város fehér mészkőszikláiról, botanikus kertjéről és gyönyörű kastélyáról híres. Mária román királyné egykori nyári lakhelye, a part melletti palotaegyüttes a két világháború között épült, mikor a terület Romániához tartozott. A komplexum villákból, egy borospincéből, egy minaretből, egy keresztény kápolnából és több más épületből áll, melyek között akadnak turisták által kibérelhetők is.

Az egykor a kastélyhoz tartozó park ma önálló botanikus kert, melyet a helyi terephez igazítva alakítottak ki. A 65000 négyzetméteres területet teraszok, kis vízesések, csatornák és alagutak is tarkítják. Enyhe klímája és bőséges vízkészletei miatt a park ideális otthona az itt látható több mint 3000 növényfajnak, amik a világ különböző pontjairól származnak. A kert fő attrakciója a mintegy 250 fajból álló kaktuszgyűjtemény, Európa második legnagyobbja. További jelentősége a kertnek, hogy közel 400 világszerte védett fajjal rendelkezik.

Tengeri kilátás a balcsiki botanikus kertből

Nagyjából 5 km-re keletre Balcsiktól található két szomszédos, partmenti sóstó, melyeket iszapjuk tett népszerűvé. Az évente mintegy 200 tonnányit gyarapodó itteni iszapréteg jótékony hatását már a XVIII. században felismerték, mára különféle gyógykezelések alapját adja. A sekélyebb tó egy része amolyan „iszapstrandként” funkcionál, ahol a vendégek beboríthatják testüket a gyógyhatású anyaggal. A tavak északi oldalán több éttermet is találunk.

Albena

Mindössze 12 km-re Balcsiktól délre fekszik Albena, Bulgária harmadik legnagyobb tengerparti üdülőhelye. Hatalmas, finomhomokos strandja több mint 5 km hosszú és 150 m széles, a víz nyugodt és lassan mélyülő. A sziklamentes, sekély tengerfenék miatt kisgyermekes családok számára is tökéletes nyaralóhely. Albena kellemes klímája miatt is közkedvelt: a hőmérséklet ritkán emelkedik 30 °C fölé, a páratartalom pedig ideális, 65% környékén mozog. Európa egyik legjobbra értékelt víziparkja, az Aquamania is itt található.

Albena a magasból

Albena megkapta az úgynevezett Kék zászló-minősítést, melyet a jó vízminőségű, környezetvédelmi intézkedésekre és biztonságra odafigyelő strandok nyerhetnek el. Az üdülőhelyen egyébként is kiemelt szempont a környzettudatosság: több autómentes zóna is kijelölésre került, a helyi „tömegközlekedés” elektromos üzemű, és még egy mozgólépcső is a vendégek rendelkezésére áll a parkosított rész és a strand között.

Strandja mellett Albena más kinccsel is rendelkezik: ásványvíz-forrásai 30 °C hőmérsékletű, enyhén mineralizált, finom, tiszta és színtelen vizet adnak. Az innen nyert vizet légzőrendszeri, idegrendszeri, valamint szív- és érrendszeri megbetegedések és bőrbetegségek kezelésére egyaránt használják. Albena a gyógyvizes medence- és kádfürdők, inhalációs és iszapterápiás kezelések miatt nem csak nyáron népszerű célpont.

Az Aladzsa sziklakolostor

Az Aladzsa kolostor egy 30 m magas mészkőfalba vájt középkori sziklakolostor Aranyhomok üdülőhelytől nem messze.

Ugyan a kolostor alapításának ideje nem ismert, azt tudni lehet, hogy a XII. században már működött. Valószínűleg a falakra festett ikonok után kapta a nevét, ami törökül színeset jelent. A komplexumnak 2009 óta új látványossága az „Aladzsa kolostor legendái” elnevezésű audiovizuális show, mely a nyári hónapokban látható.

Az Aladzsa kolostor belülről

Az Aladzsa egyike azon kevés sziklakolostornak Bulgáriában, ahol a különböző helységek funkciói tisztán kivehetők. A kolostor kétszintes, alul találjuk a templomot, a hálófülkéket, az étkezőt, a konyhát és egy kriptát is. A felső szint tulajdonképpen egy természetes bemélyedés, keleti oldalán egy kápolnával. 700 m-re nyugatra a kolostortól kis katakombák helyezkednek el. Régészeti feltárások megállapították, hogy ezek már a korai kereszténység idején (V-VI. sz.) is használatban voltak.

Az Aladzsa kolostor nyitvatartása május és október között 09:00-22:00, a felnőtt belépőjegy 5 levába kerül. A kolostor az Aranyhomok Természetvédelmi Terület délnyugati részén található, ami egyébként Bulgária legkisebb természetvédelmi területe. 5 túraösvénye mentén elbűvölő tengeri kilátás fogad, ha pedig megszomjaznánk, helyi ásványvizet adó ivókutak segítségével frissülhetünk fel.

Várna

Várna az egész bolgár tengerpart legnagyobb, egyben Bulgária harmadik legnagyobb városa, mindemellett az ország egyik legrégebbi települése is. Leghíresebb történelmi emléke a római kori fürdő, mely 7000 négyzetméteres területével a Balkán-félsziget legnagyobb fennmaradt ilyen jellegű épületegyüttese. 150 m-re délre egy kisebb fürdő maradványai is megtalálhatók, régészeti leletek pedig egy harmadik létezését is valószínűsítik a közelben. A római időkben Várna (Odesszusz néven) jelentős város volt, később a korai kereszténység egyik központja lett.

A várnai római fürdő romjai

A város másik jelképe hatalmas tengerparti közparkja, az ún. Tengeri Kert. Hangulatos ösvényei, gondozott virágágyásai, számos szobor, emlékmű és szökőkút mellett itt található a városi szabadtéri színház, az obszervatórium, a planetárium és az állatkert. Természetesen éttermekből és bárokból sincs hiány. A Várna talán leghíresebb látványosságának számító delfinárium is ebben a parkban kapott helyet.

A várnai delfinárium

A park egyik érdekessége a központi fasortól nem messze lévő „Kívánságok Hídja”. Ez egy kis fahíd, amiről úgy tartják, teljesíti kívánságunkat, ha hátrafelé, becsukott szemmel kelünk át rajta.

A Tengeri Kert Várnában

Ha egy kis szocialista nosztalgiára vágynánk, és érdekelnek az autók is, nem érdemes kihagyni a várnai Retró Múzeumot. A város legnagyobb bevásárlóközpontjában, a Grand Mall-ban létrehozott múzeum 4000 négyzetméteres kiállítóterében 50-nél is több szépen restaurált korabeli járművet láthatunk. Megtalálható a márkák közt Volga, Moszkvics, Skoda, Trabant és Gaz Csajka is, de Brezsnyevvel vagy épp Fidel Castroval is találkozhatunk – viaszszobor formájában.

Skoad a várnai Retró Múzeumban

Bulgária harmadik legnagyobb katedrálisa és a közeli óratorony is érdemel egy látogatást, ha erre járunk.

A várnai katedrális egyik tornya

+1: Euxinograd palotája

Euxinograd palotája

Euxinograd, az egykori nyári királyi rezidencia Várna belvárosától 7 km-re északkeletre található. A XIX. század végén, francia stílusban épített palotának saját borászata is van. Több száz növényfajt számláló kertje szintén lenyűgöző, van itt patak, 2 híd és egy kis tó is.